Rondleidingen in het centrum van Amsterdam worden aan banden gelegd. Vanaf volgend jaar zal op de Wallen een algeheel verbod zijn op de tours. In de andere delen van het stadscentrum worden regels voor de tours aangescherpt.

Buiten de Wallen maakt het verbod onderscheid tussen bepaalde soorten rondleidingen. “Free walking tours”, rondleidingen gebaseerd op fooi, en “pubcrawls”, oftewel kroegentochten, zullen in hun geheel verboden zijn. Alle andere soorten rondleidingen kunnen in principe blijven bestaan. Wel wordt de maximale grootte van de groepen teruggebracht van twintig naar vijftien, en mag men na 19:00 uur niet meer de straat op.

De laatste maanden voor gids John ‘the mighty smurf’ zijn begonnen. Na 1 januari zal de werknemer van rondleider Fun Amsterdam zichzelf nooit meer met handboeien aan een slachtoffer vastketenen, om deze tijdens zijn vrijgezellenfeest van kroeg naar kroeg te lijden.

De Mighty Smurf tour is een van de vele rondleidingen die door toeristen te boeken is. Xander Janssen, de manager van Fun Amsterdam, denkt dat het verbod een averechts effect zou kunnen hebben. “In plaats van met een nuchtere begeleider, gaan mensen nu zelf dronken door de stad lopen. Groepen met een gids weten bijvoorbeeld dat ze geen foto’s van de dames (op de wallen) mogen maken. zonder begeleiding vallen dat soort dingen waarschijnlijk weg misschien wordt het een soort wilde westen.”

Janssen denkt niet dat alle tour-bedrijven direct de deuren zullen sluiten. Naast de bedrijven is er een groep voor wie het verbod een groot probleem zal vormen. “Heel veel gidsen zijn zzp’ers. Het verbod is voor hun misschien nog wel het ergst. Sommigen van hen hadden boekingen staan tot 2022.”