Een grote vraag die veel radiostations zich momenteel stellen is of ze Michael Jackson en R. Kelly nou nog wel moeten draaien. Naar aanleiding van de veelbesproken documentaires ‘Surviving R. Kelly’ en ‘Leaving Neverland’ kondigden meerdere stations al een boycot aan, maar is dat een goed idee of staat muziek los van de daden van de artiest?

Omroep Tilburg doet niet mee aan een boycot van de twee ter discussie gestelde sterren. “Het zijn twee aparte verhalen, maar ik vind wel dat de muziek losstaat van de artiest. Wat niet betekent dat we nu elk uur Michael Jackson gaan draaien, we veranderen daar verder niks aan. R. Kelly paste al niet bij onze doelgroep en draaiden wij dus al niet echt,” zegt Christianne Waterman, presentatrice van de nieuwe ochtendshow Ochtendritme. Zelf vindt Waterman dat het wel per nummer verschilt. “Als ik ergens het idee van krijg dat een nummer te maken zou kunnen hebben met waar hij van beschuldigd wordt, kan ik er niet echt op dezelfde manier naar luisteren. Wel vind ik dat we Michael Jackson niet te makkelijk moeten beschuldigen alleen naar aanleiding van deze documentaire, omdat hij zichzelf niet meer kan verdedigen.”

De beslissing voor een eventuele boycot ligt uiteindelijk niet geheel in de handen van de radiostations zelf. “Over het algemeen hebben wij wel het laatste woord, maar als wij merken dat het publiek afhaakt bij nummers van Michael Jackson, moeten wij daar wel iets mee,” zegt Waterman.

Studenten

De documentaires hebben veel tongen losgemaakt, zeker ook onder studenten. Zo vond student International Business Administration Anouk, ‘Leaving Neverland’ vooral ‘erg Amerikaans en overdreven.’ “Wat er allemaal achter gesloten deuren heeft plaatsgevonden weet ik natuurlijk niet, maar het kan wel echt gebeurd zijn. Het betekent niet dat ik zijn muziek meteen niet meer ga luisteren.” Medestudent Simone deelt deze mening. “Ik zou nog steeds wel naar Michael Jackson luisteren, niet omdat ik het allemaal niet geloof, maar omdat ik het los van elkaar zie. Als je de muziek leuk vindt, hoeft dat niet meteen te betekenen dat je ook zijn persoonlijkheid en daden steunt. Ik denk ook niet dat het bijvoorbeeld aan radiostations is, om de keuze voor een boycot van Michael Jackson te maken. Daarin moet geluisterd worden naar wat het publiek wil en ik denk niet dat het publiek daar nu op zit te wachten”, geeft ze aan.

Student Yasmin zapt voortaan weg bij R. Kelly. “Ik luisterde wel altijd naar zijn classics, maar er zijn echt video’s van zijn seksueel misbruik. Dan kan ik gewoon geen fan meer zijn of überhaupt naar zijn muziek luisteren. Als ik hem op de radio zou horen zou ik het ook uitzetten, hij verdient geen succes meer in mijn ogen. Bij Michael Jackson is dat wel anders. Ik geloof niet dat de beschuldigingen in ‘Leaving Neverland’ kloppen, aangezien de hoofdrolspelers al meerdere keren onder ede hebben getuigd dat het nooit is gebeurd. Het is ook wel vrij toevallig dat dit pas uitkomt tien jaar na zijn dood, nu kan hij zich natuurlijk niet meer verdedigen.”

Bron foto: Pixabay