Overgebleven eten van nieuwe waarde voorzien door een broedplaats aan te leggen. ‘I Change the value of food’ wil de voedselverspilling in Delft tegen gaan door de waarde van kliekjes te verhogen. Hiermee willen ze de consument bewust maken van de impact van het voedsel op het milieu.

I Change the value of food
De organisatie is ontstaan vanuit diners die zijn verzorgd van eten dat anders wordt weggegooid. “Een van onze initiatiefnemers zag hoeveel voedsel er werd weggegooid en toen is het idee ontstaan”, zegt Eveline van der Zijde, van ‘I Change the value of food’. Er komt een broedplaats, met onder andere een restaurant dat voedsel een tweede kans geeft.

“We hebben een stuk land in Delft waar we een moestuin op beginnen. Op de broedplaats komt ook een pop up-winkel. “In de winkel gaan we bewaarbakjes, wasbare boterhamzakjes en kookboeken die gaan over koken met kliekjes verkopen.”

Waarde verhogen
‘I Change the value of food’ wil mensen bewust maken dat het voedsel een bepaalde waarde heeft. “Er zit verschil in een appel die biologisch is geteeld en een appel die bespoten is met bestrijdingsmiddelen. De consument moet kunnen proeven wat voor waarde een product heeft en inzien dat een duurder product beter is voor het milieu. We willen iedere schakel in de voedselketen in zijn verantwoordelijkheid stellen op het gebied van voedselverspilling, zowel producent als consument.”

In mei wordt het project voltooid en zal de broedplaats worden geopend. “We zijn druk bezig met geld verzamelen om de broedplaats te realiseren en hopen zo binnen drie jaar Delft op de kaart te kunnen zetten als stad met de minste voedselverspilling.”

Luister hieronder naar Eveline van der Zijde over ‘I Change the value of food’