Het herenteam curling vertegenwoordigt Nederland aankomende maand voor de derde keer op het WK in Canada. Hier zal de Curling Bond kennis maken met mogelijk nieuwe kandidaten voor het Nederlandse team. Het gaat om tientallen Canadezen met een Nederlands paspoort.

“Curling is naast bobsleeën de kleinste sport in Nederland”, vertelt Tom Huyskens, bestuurslid bij het NCB. Slechts 150 Nederlanders beoefenen de sport. Daarom startte de bond een campagne. Met succes, want al tientallen nieuwe curling-liefhebbers met dubbele nationaliteit hebben interesse getoond.

Booming business

Er is door de bond heel specifiek gekozen voor de Canadezen. In Canada wonen zo’n 25000 mensen met een Nederlands paspoort. Veel hebben een grote passie voor curling. Net zoals honderdduizenden andere mensen in Canada die maandelijks een potje spelen. Die passie van de Neder-Canadezen brengt een voordeel met zich mee voor Nederland. “Curling is een extreem populaire sport, de concurrentie in Canada is ontzettend groot waardoor niet iedereen kan doorgroeien naar de top. Daar geven we ze in Nederland de kans voor”, zegt Huyskens.

Geen garantie

De kandidaten moeten wel laten zien wat ze in hun mars hebben. “De Neder-Canadezen die zich hebben aangemeld voor het team krijgen tijdens het WK een gesprek met de voorzitter van de bond. Hier bespreken ze het huidige spelniveau en de motivatie van de sporter”, benadrukt Huyskens. We weten natuurlijk nog niet hoe de mogelijke spelers functioneren. Er zal daarom nog een speelselectie plaatsvinden.” Of er daadwerkelijk spelers mee komen om in het Nederlands team te spelen is volgens Huyskens nog niet zeker.

Enthousiast en nieuwsgierig naar wat je in je moet hebben om in de top van curling te belanden? Check dan de video.