Een groot deel van de Nederlandse piloten die in dienst zijn bij Ryanair willen ontslag nemen. Ze vragen dinsdagochtend 26 maart om 08:30 uur de rechter om het ontbinden van hun contract. Daarnaast eisen ze een schadevergoeding van Ryanair.

Eerder deze week heeft uitkeringsinstantie UWV besloten Ryanair geen toestemming te geven voor het ontslaan van het personeel van vliegbasis Eindhoven. De luchtvaartmaatschappij zou de basis willen sluiten en daarbij het personeel ontslaan, wegens economische omstandigheden.

“De piloten willen nooit meer werken voor deze luchtvaartmaatschappij”, vertelt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Ze zouden te maken hebben met pesterijen, waaronder het sluiten van de vliegbasis in Eindhoven naar aanleiding van de stakingen die de piloten eerder voerden. Daarnaast zouden de piloten moeten uitweiden naar andere basissen in het land, dat levert hinder op voor de werknemers. “De werkgever behandelt hen niet goed, ze vinden het mooi geweest.”

“Wegens grove nalatigheid, hebben de piloten recht op een schadevergoeding”, vertelt de woordvoerder. Dinsdagochtend verschijnen de piloten voor de rechter, zij zijn daarna twee weken in afwachting van de uitspraak. Dat zal naar verwachting op 9 april zijn.

Het vertrek van de Nederlandse piloten levert geen hinder op voor reizigers van Ryanair, belooft de vereniging. De prijzen en vluchten zullen niet veranderen.