Mohammed Ihattaren maakt een stormachtige ontwikkeling door bij zijn club PSV. Het 17-jarige talent heeft zelfs al de interesse gewekt van bondscoach Ronald Koeman. Maar er ligt een gevaar op de loer.

Ihattaren kan zowel voor het Nederlands als het Marokkaans voetbalelftal uitkomen omdat hij een dubbele nationaliteit heeft. Hij is de volgende in de rij die voor dit dilemma staat na Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Sofyan Amrabat. Zij kozen alle drie voor hun thuisland Marokko. De KNVB is er daarom als de kippen bij om de speler van PSV aan zich te binden. Dat gebeurt op een open en eerlijke manier geeft de voetbalbond aan. “We maken geen valse beloftes aan de spelers zoals het beloven van basisplaatsen.” Ihattaren zelf geeft aan dat hij later in zijn carrière een beslissing wil maken.

Hofleverancier
Inmiddels is Nederland met vijf spelers een van de hofleveranciers voor het Marokkaans elftal. De KNVB liep het aantrekken van Ziyech in 2018 mis. Toenmalig bondscoach Danny Blind handelde te laat en de voetballer van Ajax werd geselecteerd voor een interland van het Marokkaanse elftal. Hierna was het onmogelijk om nog uit te komen voor Nederland.

Bron: Andy Hall

Nederlands getint Curaçao
Maar Marokko is niet het enige land waarbij het team een groot aantal Nederlandse voetballers telt. Het Curaçaos voetbalelftal bestaat namelijk voor de helft uit spelers met een Nederlands paspoort. Bondscoach Remko Bicentini vindt het belangrijk dat voetballers met een dubbele nationaliteit kiezen met hun hart.

Verder vertelt Bicentini dat spelers realistisch moeten kijken naar de kans op een basisplaats. “De concurrentie op bepaalde posities en leeftijd, veel van deze zaken spelen een essentiële rol bij het maken van een beslissing.” De bondscoach probeert spelers deze situatie zo goed mogelijk te laten begrijpen. Hij benoemt daarnaast het spelen van grote wedstrijden als aantrekkingskracht voor voetballers.

Vrijheid
Bondscoach van het Nederlands elftal, Ronald Koeman, heeft zijn eigen manier. Hij is al een kopje koffie gaan drinken met Ihattaren. De KNVB laat in een reactie weten hoe dit in zijn werking gaat: “Er wordt uiteraard geprobeerd grote talenten met een dubbele nationaliteit te interesseren voor ons voetbalelftal, maar wij respecteren ten alle tijden de keuze van de desbetreffende speler. Persvoorlichter Marc Tils benadrukt dat de KNVB nooit enige druk uitoefent: “De speler moet uiteindelijk in alle vrijheid de beslissing maken voor welk land hij wil spelen, ook al hopen wij een zo sterk mogelijke selectie te krijgen voor Oranje.”