Die oude stripboeken die je vader in een doos op zolder had liggen, zijn voor even weer relevant. Na twintig jaar afwezigheid zijn van Sjors en Sjimmie weer nieuwe strips getekend. Vandaag vond in Utrecht een kick-off plaats voor de twee striphelden.

De nieuwe strips zijn te vinden in de vandaag gepubliceerde maart-editie van het blad ‘Stripglossy’. Het zijn er twee, beide geschreven door de drie heren die in 1975 de strip op zich namen: Striptrio de Wiroja’s, bestaande uit senarioschrijvers Wilbert Plijnaar en Jan van Die, en tekenaar Robert van der Kroft.

De eerste publieksvraag windt er geen doekjes om. “Is dit het begin van iets heel moois?” Het werd gelijk duidelijk dat dit nog wat gevoelig lag. Seb van der Kaaden, van uitgeverij Personalia antwoordde: “Alle partijen hopen op een vervolg. We zitten nu aan tafel en dat is al meer dan de afgelopen twintig jaar. Momenteel moeten we nog een flink bedrag aan uitgeverij Sanoma betalen om dit überhaupt te mogen doen. Ik hoop van ganser harte dat wat we nu doen niet eenmalig is.”

Relatiezaken

De relatie tussen Sanoma en de Wiroja’s was niet altijd even goed. In 2015 was er via een kennis een voorstel voor een geschenkalbum, dat via een supermarkt verkrijgbaar zou zijn. “Sanoma heeft toen voorgesteld om de rechten van Sjors en Sjimmie af te kopen. Dit ervoeren de Wiroja’s als een beledeging en toen zat de relatie op een dieptepunt.” vertelt Striphistoricus Ger Apeldoorn.

Ger gaat verder: “Afgelopen jaar heeft Van der Kaaden van Stripglossy er werk van gemaakt om de twee stripvrienden alsnog terug op papier te krijgen in zijn eigen tijdschrift.” Het lijkt nu nog aan Seb om ervoor te zorgen dat tussen de Wiroja’s en Sanoma een deal gemaakt wordt over een vervolg. “De kracht van Sjors en Sjimmie zit in de kwaliteit, maar dit maakt het ook een relatief dure strip. Dat is niet altijd even makkelijk in het hedendaagse stripklimaat.”

Nieuwe tijden

31 jaar geleden werd het laatste Sjors en Sjimmie strip gemaakt. Wilbert heeft sindsdien de overstap gemaakt naar Hollywood en bij toeval was Van Die daar op bezoek toen het goede nieuws kwam. “We gingen gelijk zoals van ouds aan de slag: in de tuin, met kleine briefjes voor ieder plaatje begonnen we aan het scenario te werken. Dat er flink wat tijd was verstreken, bleek geen probleem te zijn. We maakten gelijk elkaars zinnen weer af.”

Uiteraard is er sinds de laatste publicatie het nodige veranderd. “Voor andere projecten die we in de tussentijd als Wiroja’s hebben gedaan, moesten we alles heen en weer faxen. Door alle nieuwe techniek is het nu veel makkelijker om samen te werken met Wilbert.” Ook de onderwerpen blijven bij de tijd. De strip heeft zich altijd in de huidige tijd afgespeeld. “We hebben ze nu bijvoorbeeld een drone gegeven.”