De Britse wielerformatie Team Sky gaat vanaf 1 mei verder onder de naam Team INEOS. Hiermee komt er een einde aan het tijdperk van één van de meest succesvolle namen in de geschiedenis van de wielersport.

Team Sky kende de afgelopen jaren succes na succes. Sky kwam de wielerwereld in met één: Binnen vijf jaar moest de Tour gewonnen worden. Als je nu – 9 jaar later – aan de Tour de France denkt, dan is de kans groot dat de dominantie van de Britse formatie al snel in je gedachten naar voren komt. Acht Grand-Touroverwinningen en meer dan 200 etappezeges verder komt er een einde aan deze dominantie.

“Door het koersen van Team Sky is het volgen van de sport is er niet leuker op geworden.”

De Koers

Wat heeft het Sky-tijdperk de wielrensport opgeleverd? Wielrenexpert Michael Kerkhof erkent de invloed die Team Sky op de wielerwereld heeft gehad: “Kijk naar de manier van koersen. In de tijd van Lance Armstrong zag je dat hij beschermd werd door een team vol knechten. Daarna is er een periode geweest waarin alle kopmannen tegen elkaar streden, zonder al die knechten.” De knechten kwam door Sky weer terug, bewapend met computertjes waarmee wattages en hartslagen constant gemeten werden. “Het is wat extreem om te zeggen dat Team Sky de geest uit de koers heeft gehaald, maar de meeste wielerfans zijn het erover eens  dat het volgen van de sport er niet leuker op geworden is. Het is enorm berekenend geworden, wat ten koste is gegaan van het spectakel.”

Enorm Budget

Niet alleen het koersen is in de loop van dit decennium veranderd. Kerkhof: “Team Sky heeft de laatste jaren gebruik gemaakt van enorme budgetten. Over het jaar 2018 ging het over bijna 40 miljoen dollar.”Als je dit vergelijkt met het budget van de kleinere ProTourploegen, die het met een paar miljoen per jaar moeten doen, dan kom je tot de conclusie dat de gaten tussen de teams enorm worden. “Het ging zelfs zo ver dat concurrenten gewoon werder gekocht, zodat ze niet van hen konden winnen”, vertelt Kerkhof.

Grafische weergave van het budget van Team Sky tussen 2010 en 2017 (in miljoenen ponden)

The Greatest ever?

Team Sky heeft de wielersport er misschien niet leuker op gemaakt, maar dat neemt niet weg dat de erelijst, die de ploeg heeft opgebouwd, bewonderenswaardig is. Kerkhof vindt dat deze prestaties niet onderschat mogen worden: “Ondanks al het geld en de manier van koersen, kun je niets minder dan respect hebben voor wat het team over de jaren gepresteerd heeft.” Met al deze successen komt Team Sky in het rijtje van meest succesvolle teams aller tijden, maar zou je ze in dit rijtje op nummer 1 kunnen zetten? Kerkhof: “Dat is moeilijk te zeggen. Er zijn veel enorm succesvolle teams geweest. Sky zit daar op z’n minst wel in de buurt.”

Team Sky was een wielerteam dat veel stof in het wielerpeloton heeft opgewaaid. De overwinningen van mannen als Chris Froome, Bradley Wiggins en Geraint Thomas zullen voor altijd in het geheugen van de wielerfans gegrifd zijn. Of Team INEOS de successen van zijn voorganger gaat evenaren is nog de vraag, maar één ding weten we zeker: Een nieuw tijdperk staat op het punt van aanbreken.

Benieuwd naar de successen van Team Sky? Bekijk hieronder de cijfers en statistieken.

De Eindstand van Team Sky op de UCI World Tour ranglijst