Het is Wereld Waterdag. Reden voor Stichting Aquarius om de wateren in Nederland een stukje schoner te maken. Na vandaag drijft er in de rivieren tussen Leiden en Rotterdam dankzij vele vrijwilligers een stuk minder plastic, blikjes en andere troep.

 • Vrijwilligers lopen langs de rivier
  Op de vroege ochtend begint de eerste groep vrijwillige schoonmakers in de dikke mist. Langs de kant van de beekjes worden de gekste dingen gevonden. Er klinken kreten van walging wanneer een vrouw een gebruikte condoom uit het water vist. Maar niet alleen menselijk afval is te vinden. In een sloot drijft een zielige kikker met zijn pootjes omhoog. ‘Die is vast gestikt in een condoom’, wordt al gauw gesuggereerd.
 • Bak vol afval
  De kikker mag blijven liggen, maar de rest van het afval wordt netjes gesorteerd. Blikjes bij blikjes, flesjes bij plastic en rare langwerpige dingen, waarvan onduidelijk is wat het moet voorstellen, bij rest.
 • Vrijwilligers ruimen op bij de brug
  Al gauw breekt de zon door. Dat werkt toch een stuk lekkerder. Iedereen, zelfs de begeleiders van de dag, draagt zijn steentje bij. Vooral rondom bruggetjes zijn de wereldverbeteraars lang bezig om dingen uit het water te vissen. Ook hier mag de in plastic gestikte vis echter lekker blijven liggen.
 • Plastic in het water
  Wat een troep. ‘Ik heb het vooral druk met kroos en plastic’, vertelt Arthur Hagen, beleidsmedewerker water bij gemeente Den Haag. ‘Kroos is natuurlijk, dat kunnen we niet voorkomen. Maar het zou een hoop schelen als mensen minder plastic in het water zouden gooien. Het is toch niet zo moeilijk om dat flesje weer terug in de tas te doen waar het vandaan komt.’
 • Drie vrijwilligers trots op hun buit
  Eindpunt Rotterdam is bereikt. Vele kilo’s zijn er opgehaald en de vrijwilligers zijn trots op het resultaat. Uiteindelijk bleek het zo vervelend nog niet om lekker in het zonnetje de wereld te verbeteren. Hopelijk is het volgend jaar echter niet meer nodig.