De eerste editie van de Dag van het Erfrecht was geen drukke dag. Op verschillende advocatenkantoren in Nederland konden mensen binnenlopen met vragen over het erfrecht. Familie- en erfrechtadvocate Nicole Lindhout is heel tevreden met de nieuwe dag.

“Mensen zijn vaak boos wanneer ze gebruik maken van hun erfrecht”, vertelt Lindhout over haar vakgebied. “Je ziet het in veel verschillende zaken. Van bedrijfsovernames van overledenen tot geldschenkingen bij verschillende gezinssamenstellingen. Wij merken als advocaten dat de vraag naar het erfrecht toeneemt. Mensen worden mondiger, familieverhoudingen veranderen steeds meer en de mensen hebben meer behoefte nodig aan specialisten.”

Een hele hoop gedoe
De noodzaak om de Dag van het Erfrecht in het leven te roepen, was volgens haar dus ook zeer nodig. Lindhout: “Niet iedereen weet even goed dat deze specialisten op het gebied van erfrecht er zijn. Het doel wat wij nastreven als advocaat is eerst proberen om het fatsoenlijk te regelen voordat ze naar de rechter stappen.”

Erfrechtadvocate Christel Jaarsma licht verder toe. “Het is heel belangrijk dat mensen over het testament en erfrecht praten. Je wilt niet dat erfgenamen met een hele hoop gedoe zitten opgestapeld.” Ze benadrukt vooral dat het een bespreekbaar onderwerp moet worden. “De drempel moet weg. Je moet het zo makkelijk kunnen regelen dat zelfs je huisdieren goed in het testament terechtkomen.”

Tekst gaat onder foto verder

Nicole Lindhout achter haar bureau. Ze heeft een eigen kantoortje in Tilburg. Foto: Stefan Rietjens.

Het initiatief
De VEAN (de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland red.) is begonnen met het initiatief. Dit werd mede opgezet door Saskia van Os van Rietmeesters Advocaten te Utrecht. “We hebben vlaggen en posters opgestuurd naar de leden van de vereniging. Zelf hebben we ze ook buiten het kantoor opgehangen.” Ook bij Lindhout hing er op het kantoor een poster van de speciale dag (zie kopfoto).

Via social media werd het bericht meerdere malen gedeeld. Dit geldt ook voor de goede ideeën van de VEAN-leden. “Als een van de advocaten een initiatief neemt om meer aandacht te vragen voor deze dag, kunnen ze dat ook weer melden bij de vereniging, want dan kunnen we dat delen via social media”, vertelt Lindhout.

Rustig
Bij een rondvraag over verschillende advocatenkantoren die meededen aan de actie, blijkt het niet heel druk te zijn geweest. De meeste advocatenkantoren kregen maar een enkele bezoeker of een beller die om advies vroeg. Ook bij Lindhout was het heel rustig. “Bij de een is het natuurlijk wat drukker dan bij de ander. Het is ook maar net bij welk kantoor je zit en hoe laagdrempelig je bent als advocaat.”

“Het is de allereerste dag van het erfrecht, dus ik wist ook niet precies wat voor drukte ik moest verwachten. Ik zit zelf niet op een locatie waarbij je zomaar een poster ophangt en mensen toevallig voorbij lopen en dan denken: hé, we lopen even naar binnen toe.”

Binnen de vereniging gaan ze evalueren hoe de Dag van het Erfrecht is gegaan. Misschien komt er volgend jaar dan een tweede editie.