Heb jij als filmliefhebber wel eens de behoefte gehad om recente kaskrakers nog één keer te zien in de bioscoop? Van 18 t/m 31 maart wordt er tijdens het Pathé rewind fest een kans aangeboden om recente filmklassiekers nog een keer op het grote scherm te zien.

Bij de binnenkomst in de Pathé Tilburg staat in de hal een gezin kaartjes te kopen. Nadat ze de kaartjes hebben lopen ze de lange trappen omhoog om naar de zaal te gaan. Medewerkers zijn bezig met schoonmaken of snacks verkopen aan de bezoekers. De rode vloer door het gebouw heen is niet te missen. Het zachte licht zorgt voor net dat extra beetje sfeer.

Heel even terug in de tijd
Bezoekers lopen door de gangen. Wie van hen zou er voor het rewind fest zijn? En welke klassieker zouden ze dan kiezen? In Pathé bioscopen door het hele land zullen films als Gravity (2013), Skyfall (2012) en Star Wars: The Last Jedi (2017) opnieuw in première gaan. Maar ook Dunkirk (2017) en Beauty And The Beast (2017) zijn twee bekende namen die op dit festival voorbij komen.

Recente Klassieker
Maar zijn dít wel de recente klassiekers waar wij als publiek aandacht aan zouden moeten geven? Ab Zagt is filmrecessent bij het Algemeen Dagblad en filmcorrespondent bij radio 4. Hij deelt zijn mening hierover. “Een filmklassieker is voor mij een film die je meerdere keren opnieuw kan bekijken en er telkens weer iets nieuws in kan ontdekken, voor mij speelt de filmmuziek ook een grote rol.”

La Grande Bellezza
Zagt vindt dat de namen die nu draaien niet volledig aansluiten op zijn beeld. Hij deelt zijn eigen voorbeeld van een recente klassieker: La Grande Bellezza.” Ik zou die film nog zo vaak met bewondering kunnen kijken.” La Grande Belleza. 2013) is een met een Oscar bekroonde Italiaanse drama film die zich afspeelt in het hedendaagse Rome. Het beschrijft het leven van een journalist die op zijn 65ste opnieuw zijn leven overdenkt. De film viel bij bezoekers van het IMDb ook goed in de smaak en ontving een 7,8/10 als rating.

Nostalgie
Met streamopties als Netflix ,die een groot filmaanbod hebben, lijkt naar de bioscoop gaan toch bijna overbodig? Evert Nuijten is manager van het Pathé filiaal in Tilburg en merkt dat er wel behoefte is naar het kijken van klassiekers op het grote scherm. Hij noemt Monty Python als voorbeeld. Deze filmklassieker zal binnenkort ter ere van het 40 jarige bestaan ook weer draaien. “Wij ervaren dat het voor mensen toch een betere belevenis geeft om deze titels in de bioscoop te zien, ondanks dat ze al jaren op het internet te vinden zijn. Deze films worden dan ook nog steeds goed bezocht.”