Lange blauwe haren, tattoos en een gescheurde broek. Dit zijn de uiterlijke kenmerken van Djennifer Verse (24). Ondanks haar typerende looks zien veel mensen eerst iets anders: ze is transgender.

De organisatie In2YourPlace heeft Djennifer geholpen tijdens deze lastige periode. In2YourPlace helpt jongeren met een rugzak om een beter leven op te bouwen. Dit doen ze door middel van gesprekken en activiteiten. De organisatie heeft op het moment te kampen met subsidieproblemen en zoekt samenwerkingspartners om zich staande te houden.

 Ik ben een meisje, geen jongen

”Op mijn elfde had ik al door dat ik geen ‘echte’ jongen was. Mijn thuissituatie was niet helemaal normaal, waardoor ik geen mogelijkheid zag om ervoor uit te komen. Mijn plan was om op mijn achttiende plastische chirurgie te ondergaan.”

Toen ze voor de wet volwassen werd, kreeg ze een zware depressie. ”Alles was super duister.” Ze voelde zich een buitenbeentje en daarnaast werd ze flink gepest. In elkaar geslagen worden, werd een dagelijkse activiteit.

Uit de kast

”Uiteindelijk kwam ik op mijn 21ste helemaal uit de kast. Toen heb ik iedereen verteld dat ik een meisje ben.’’ De reacties hierop liepen nogal uiteen. Sommige mensen gingen zo slecht met haar transformatie om dat dit leidde tot haar tweede depressie. Ze zat al erg slecht in haar vel en door alle negatieve reacties werd dit alleen maar erger.

Zelfmoordgedachtes doken steeds vaker op en het gevoel van eenzaamheid leek niet te verdwijnen. Djennifer voelde zich alles behalve gelukkig. ‘’Niet vanwege mijn autisme of omdat ik prettig gestoord ben, maar doordat ik transgender ben. Ik ben altijd anders.”

Redding

Nu gaat het stapje voor stapje beter met Djennifer. Ze woont op zichzelf en ze gebruikt sinds haar 23ste hormonen. Een echte dame, dat is wat je ziet als je naar haar kijkt. Ze is nog niet helemaal tevreden over zichzelf, maar al meer dan voorheen..

Djennifer vertelt dat ze tijdens haar transformatie van man tot vrouw veel mensen leerde kennen die zich in dezelfde situatie bevonden. Steun van instanties en overheden is volgens haar noodzakelijk, maar het begrip van haar eigen generatie is nog crucialer. ‘‘We denken dat we erg openminded zijn, maar dit valt volgens mij nog best wel tegen. Mijn ouders hebben het nu, na lange tijd, geaccepteerd en ik denk dat anderen dat ook moeten doen.”

Niet de enige

Djennifer staat er niet alleen voor. Er zijn in Nederland veel jongeren die kampen met identiteitsproblemen, depressies of lastige thuissituaties. Hulpverlener Tom Houben van de organisatie In2YourPlace begeleidt onder andere Djennifer door haar moeilijke periode heen. ”Het geheim van ons project is dat wij de jongeren een podium bieden. We brengen jongeren met een rugzak bij elkaar,’’ vertelt Tom. Hij legt uit dat ze jongeren zoals Djennifer helpen door alleen maar te praten. Bij veel andere instanties wordt er gecommuniceerd van psycholoog tot patiënt en zij zien de jongeren als gelijken.