Wie van wielrennen houdt, zit de komende weken goed. Woensdag 27 maart start de ‘Vlaamse veertiendaagse’ met de Driedaagse Brugge – De Panne, voor het eerst behoort deze koers tot de World Tour.

Driedaagse Brugge – De Panne, Gent – Wevelgem, De Ronde van Vlaanderen, en Parijs – Roubaix op 14 april vormen grotendeels het klassieke Vlaamse voorjaar. De Omloop Het Nieuwsblad begin maart geldt al jaren als absoluut startschot van het Vlaamse voorjaar, maar de echte klapstukken van het klassieke seizoen komen nu.

Driedaagse

De 205 kilometer lange koers, die volledig gereden wordt op Vlaams grondgebied, gold jaren als opwarmer voor De Ronde van Vlaanderen maar is sinds vorig jaar gewisseld met Dwars door Vlaanderen. De wedstrijd is, zoals de naam wel doet vermoeden, geen driedaagse meer, maar wordt op één dag gereden. De koers ondergaat een ware identiteitsverandering.

Met namen als Viviani, Ackermann, Kittel, Groenewegen, en Gaviria ontpopt Brugge – De Panne zich tot een heus sprintersbal. Zekerheid voor een massasprint krijgen deze mannen niet. Met de beklimming van de Kemmelberg en een passage door De Moeren is er ook een kans voor de aanvaller. Het open gebied rondom De Moeren geeft de wind vrij spel en het peloton vaak een ideale kans om de boel uit elkaar te trekken.

Kortom, het koersverloop van Brugge – De Panne staat allesbehalve op voorhand vast, maar wie vooruit wil blijven moet van goede huizen komen gezien het aantal aanwezige sprinters.

http://www.sport.be/driedaagse/nl/stage.html?Stage_ID=1536