De introductie van Apples videostreamingsdienst Apple TV+ is ontvangen met enige scepsis. Techexperts zien het nieuwe product van het Amerikaanse elektronicabedrijf als een mindere kopie van toekomstig concurrent Netflix.

On-Demand

De vraag naar televisie kijken on-demand is het afgelopen jaar gestegen. Zo had Netflix in 2018 een bereik van 2,4 miljoen huishoudens in Nederland. Ook Videoland doet het goed; de Nederlandse streamingsdienst zag haar bereik verdubbelen naar 400.000 huishoudens. Later dit jaar komt daar dus een nieuwe speler bij: Apple TV+.  Met het huidigde aanbod is echter wel de vraag wat Apple TV+ kan betekenen voor alle bingewatchers en filmfanaten.

Onderscheiden

Erwin van der Zande, techexpert en hoofdredacteur van Bright, is niet overtuigd van het mogelijke succes van Apple TV+. Hij twijfelt onder andere over de uniciteit van Apples nieuwe streamingsdienst: “Apple heeft een aantal mooie grote namen aan zich verbonden, zoals Oprah Winfrey en Steven Spielberg, maar buiten dat heb ik nog niet echt iets onderscheidends gehoord.”

De markt van videostreamingsdiensten wordt ook steeds voller. Naast Apple heeft ook Disney laten weten dat het binnenkort met een eigen platform begint. Van der Zande vreest mede daarom voor de levensvatbaarheid van Apples nieuwe dienst: “Netflix komt elke week met een aantal nieuwe films en series, Videoland is populair vanwege de Nederlandse producties en Disney gaat waarschijnlijk zijn hele ‘bibliotheek’ aanbieden. Apple lijkt daar voorlopig niets tegen in te kunnen brengen.”

Consument wint

Wel benadrukt Van der Zande dat er nog veel details onbekend zijn. “We weten nog niets over de prijs en over de beschikbaarheid qua apparaten, misschien wordt het wel gratis voor Applegebruikers.” De grote winnaar wordt waarschijnlijk de consument: “De prijzen worden aantrekkelijker en het aanbod van kwaliteitsproducties gaat omhoog.”

Apple TV+ zal deze herfst in Nederland verschijnen. Of de dienst kan opboksen tegen Netflix, zal tegen die tijd snel duidelijk worden.

Hieronder vind je een vergelijking tussen vier van de grootste Appleconcurrenten die momenteel in Nederland aangeboden worden.