Tilburg heeft bij de KRNWTR Awards de titel van het lekkerste kraanwater van Nederland bemachtigd. Maar om deze titel te krijgen, moet het water aan een aantal voorwaarden voldoen en wordt het grondig geproefd door de jury. 

Marielle Thiadens, watersommelier, zat in de jury bij de KRNWTR Awards. ”Er wordt gelet op de smaakintensiteit, zit er weinig smaak aan het water, of nou juist heel veel. De smaak van kraanwater is meestal niet heel sterk, die van mineraalwater is dat wel.” 

Er wordt ook gelet op hoe lang de smaak blijft hangen. Dat duidt op de aanwezigheid van bijvoorbeeld mineralen. En ook belangrijk: hoe ervaar je het mondgevoel? Dit gaat van zacht tot schraal. ”Wanneer er weinig kalk in zit is het mondgevoel wat zachter, met veel kalk wordt het wat stroever. Dat proef je aan de zijkant van je wang. Verder wijst een zoete smaak op een hoge pH-waarde, smaakt het wat zouterig dan wijst dit op natriumchloride.”

Ook de kraanwater maatschappijen spelen een rol. Zij testen het bodemwater op verontreiniging. Aan de smaak van het grondwater kunnen de maatschappijen verder niks doen. ”De verschillen in het kraanwater komen door de bodemsamenstelling. Wat er in de bodem zit, zit ook in het water, zoals de mineralen.”

De jury en het publiek van de awards proefden water uit twintig grote Nederlandse steden. Er werden ook vijf gebottelde mineraalwaters beoordeeld. Tilburg werd beoordeeld met een 7.4.