De grootste betonnen 3D-geprinte voetgangersbrug ter wereld wordt in mei gebouwd in Nijmegen. Tilburger Michiel van der Kley heeft de brug ontworpen, in samenwerking met Rijkswaterstaat, de stad Nijmegen en TU Eindhoven. De brug wordt 29,5 meter lang en 3,6 meter breed.

Het ontwerpen van de brug heeft een half jaar gekost, inclusief berekeningen. Dit project is gestart om de digitalisatie in de bouw aan te jagen. Het voortraject van het bouwen wordt bijna volledig digitaal gedaan, terwijl het bouwen zelf nog analoog gebeurd. Bovendien verwacht Michiel door het efficiënter werken met digitale middelen meer werkgelegenheid.

“Veel ontwerpen ontstaan in een split second”

De nieuwe loopbrug is duurzamer dan normale betonnen bruggen. “Cement maken stoot ontzettend veel CO2 uit”, legt hij uit, “Door de honinggraatstructuur is er alleen materiaal waar het nodig is.” De brug is gedeeltelijk hol van binnen, waardoor de hoeveelheid cement een stuk minder is.

“Veel ontwerpen ontstaan in een split second”, zegt Michiel. Hij moest zijn nieuwe project anderhalf jaar geheim houden. “Het heeft er ook nog een tijd om gespannen: krijgen we de aannemers wel mee en worden de vergunningen afgegeven?”, vertelt hij. De Tilburger is meubelontwerper, maar verwacht dat zijn toekomst in het 3D-printen ligt. “Ik doe bijna niets meer met meubel ontwerpen.”