Het is muisstil. Je kunt een speld horen vallen in de wedstrijdruimte van het Beach Hotel in Zoutelande. Ook dit jaar wordt daar weer het Nederlands Kampioenschap dammen dames gehouden. Geconcentreerd maar ook betwijfelend kijken acht dames – zowel jong en oud – naar hun dambord. ‘Soms denk je: waar ben ik aan begonnen?’

Vandaag is alweer de derde wedstrijddag van het NK. Toch is het vandaag extra zwaar, want er staan twee rondes op het programma. Normaal gesproken is dat er een per dag. En één wedstrijd is niet zomaar even gespeeld. Al vanaf half tien in de ochtend zijn de dames bezig met de eerste ronde. De eindtijd? Kwart over twee ’s middags. Nog even driekwartier pauze om vlug een broodje te eten, een koffietje te halen en even tot rust te komen. En daarna hup om drie uur ’s middags weer door voor de tweede ronde. ‘Het is een intense wedstrijddag, waarbij concentratie vandaag wel extra heel hard nodig is’, vertelt Ester van Muijen, deelneemster aan het NK dammen.

Tekst gaat verder onder foto

Ester van Muijen in duel met Laura Timmerman

Speltypes
Maar hoe bereid je je voor op een NK van deze denksport? Van Muijen: ‘Er is een speciale database waarin ik kan zien welke speltypes mijn tegenstanders het liefst spelen. Ik heb die goed bestudeert en ik heb gekeken hoe ik mijn tegenstanders slimmer af kan zijn en kan uitschakelen.’ Volgens Denise van Dam, deelneemster en tot nu toe koploopster van het NK dammen, is het belangrijk om de tijdens de wedstrijd rust te bewaren. ‘Als ik niet goed in mijn vel zit, gaat de wedstrijd ook erg slecht. Ik probeer mijn concentratie goed vast te houden en af en toe even een slokje te drinken tussen de wedstijd door.’

Spanning ten top
‘Nou dames. Het was een korte pauze, maar hopelijk nét lang genoeg. Veel succes met de tweede wedstrijd’, zegt Aart Walraven, de voorzitter van het organisatiecomité. Alle acht de dames kijken elkaar aan en schudden elkaar de hand. Voor deze denksport is veel focus nodig en daarom mag er ondertussen niet gesproken worden. De wedstrijd is begonnen en de eerste damstenen worden verschoven. ‘Het spel kan ontzettend spannend zijn. Zeker in de openings- en eindfase’, geeft Ad Bouwens aan, secretaris van het organisatiecomité. De spanning is zeker te voelen bij de dames. Vooral op momenten van dreiging zie je ze elkaar aankijken en zitten de deelneemsters soms letterlijk met de handen in de haren. ‘Ik wil niet verliezen, ik wil niet die fout maken. Ik begrijp dat sommige mensen vast denken: het zijn toch maar veertig schijfjes op zo’n bord? Wat is daar nu leuk aan? De uitdaging en strategie die het spel bevat is bijzonder hoog. Die voel je pas echt als je zelf damt’, vertelt Van Dam

Tekst gaat verder onder foto

Denise van Dam speelt een wedstrijd tegen Annemieke Stunnenberg-van de Kraats

Kennis is macht
Voor dammen is veel kennis nodig, vindt Van Muijen. ‘Jonge kinderen die voor het eerst dammen en een aantal keer les hebben gehad, kunnen er zo een leeftijdsgenoot uitspelen. Dammen is zeker te leren.’ De denksport draait allemaal om structuren en logica. Van Muijen vervolgt: ‘Op een gegeven moment ga je die structuren herkennen, waardoor je weet: hè ik moet nu deze zet maken en daarna deze. Het belangrijkst om te winnen is vooruitdenken.’

4,5 uur
Tijdens de wedstrijd denken de dames vaak lang na over één zet. Er zit soms minutenlang geen beweging in het spel, wat het maakt dat een damwedstrijd vaak zo’n 4,5 uur duurt. ‘Maar vandaag was het de eerste ronde zo spannend, dat het nog wat uitliep’, vertelt Bouwens. Favoriet blijft vandaag nog even Denise van Dam. Ze maakt volgens Bouwens een goede kans op de winst. Van Dam: ‘Hoewel ik nu koploopster ben, probeer ik niet te veel op de zaken vooruit te lopen. Er zijn tenslotte nog twee hele dagen te gaan. Geduld is het codewoord.’

Het Nederlandse Kampioenschap dammen dames duurt nog tot zaterdag 30 maart en is live te volgen via deze link