Breakdancer Shinshan, winnaar van Hollands Got Talent 2019, won zondagavond de ‘Back 2 School Battle’ in de Hall of Fame in Tilburg. Maar hoe win je zo’n battle en hoe serieus is die sport?

Al dagen van tevoren bereidden dansers zich voor op een battle. Zowel de zeventienjarige winnaar als goede vriend Hamiro Joannes (19) doen dat niet alleen op hun dansopleiding, maar ook buiten de schooluren gewoon met de vriendengroep in hun woonplaats Nijmegen.

Check hier de fotoreportage van ‘Grooving in Nimma’:

Terug naar de battle van zondag:

Op zondagochtend, lijkt het alsof de wedstijd begonnen is. Als je de skatehal binnenkomt, ben je bang dat je te laat bent maar blijkt iedereen een ‘simpele’ warming-up te doen. Op je hoofd draaien, salto’s en handstanden met een hand: er zijn amper standaard rek-en-strek bewegingen aanwezig.
Shinshan, die eigenlijk Jean Salazar Tavera heet, danst met zijn skills in de categorie ‘breakdance boven 16 jaar’. In de battles, van slechts een paar minuten, laten twee dansers aan elkaar zien wat ze in hun mars hebben. Ze bepalen niet wie er tegenover hen staat en ook niet welke track er wordt gedraaid door de dj.

All-style
‘’Een battle is dus echt freestyle’’, legt Shinshan uit. Lachend: ‘’Een freestyle kun je eigenlijk zien als een pizza. Je hebt de bodem en de basics zoals tomatensaus en kaas nodig. Maar de toppings bepaal je zelf. Tijdens de battle laat je dus op dat moment echt jouw eigen flavour zien.’’
Joannes maakt zich op voor de battles in de categorie ‘hiphop boven 16’. In zichzelf gekeerd kijkt hij naar de grond. Maar als het bijna tijd is, verschijnt er een brede lach op zijn gezicht: hij heeft er zin in. Vandaag danst hij ‘All-style’. All-style omvat alle dansstijlen die een danser beheerst. ‘’En of dat nou tapdance, moderne dans of ballet is, dat maakt niet uit. Als je het maar in dit soort battles laat zien in combinatie met hiphop. Uiteindelijk wil iedereen zijn eigen stijl’’, legt Joannes uit.

Battle tegen jezelf
Een van de toeschouwers in de Hall of Fame, is oud-danser Vijay Girdhari. Hij ziet dancebattles als een battle tegen jezelf: ‘’Je kijkt of je je moves nog wel kunt doen als er zoveel mensen kijken. Je leert hoe je met die druk om moet gaan’’, zegt Girdhari die al tientallen jaren ervaring heeft in de hiphop en breakdance-scene.

Concurrentie
Terug naar de wedstrijd. Joannes schopt het tot aan de kwartfinales. Dat hij niet verder komt, vindt hij niet erg: ‘’Iedereen vindt elkaar gewoon dope en wil elkaar zien dansen. Je moedigt de ander aan en je gunt hem de winst net zo hard als jezelf. Ook als je hebt verloren van iemand die nu in de finale zit. Ik heb genoten.’’ Dat valt sowieso op tijdens het evenement. Ook ouders en vrienden langs de zijlijn moedigen alle deelnemers aan, ook degene die ze niet kennen. Niemand is bezig met de concurrentie te intimideren.

Foto door Niels Priem

Shinshan wint uiteindelijk de meeste battles. Jurylid Chilton Galimo, praat vol lof over de winnaar: ‘’Hij weet je telkens weer te verrassen met zijn eigen dansstijl. Hij brengt namelijk iets nieuws maar heeft ook respect voor de breakdance die er al sinds de jaren ‘80 is. De moves, de muzikaliteit, de timing, alles zit erin.’’