Carnavalsvereniging De Blaokpappers ziet, net als het provinciebestuur, een inburgeringscursus voor carnavalsvierders van boven de rivieren niet zitten. De SP kwam vlak voor carnaval met dit plan.

Volgens de SP is er boven de rivieren weinig kennis over carnaval. Maar daar is Jan Martens, lid van De Blaokpappers, het niet helemaal mee eens. Volgens hem ondervindt Tilburg geen overlast van deze ‘Bovensloters’, terwijl deze wel volop in Tilburg te vinden zijn. ”Er komen zelfs orkesten van boven de rivieren, bijvoorbeeld de Roodneuzen.”

Op sommige punten kan de kennis volgens Martens wel wat beter. ”Wanneer je naar Tilburg komt, weet je dat Tilburg Kruikenstad is tijdens carnaval. Kruikenstad is internationaal bekend. Het thema kennen mensen van boven de rivieren meestal niet, dus voor in een eventuele inburgeringscursus zou wat uitleg over hoe carnaval in het algemeen en de optocht in elkaar zit dus wel nuttig zijn.”

Joep van Meel van de SP zegt dat mensen van boven de rivier al boos worden wanneer er een beetje bier over hun schoenen loopt. Een beetje inburgering kan carnaval dus wel gebruiken. ”Het plan betreft een set vragen over carnaval en is met een knipoog. We horen in Brabant al jaren dat mensen boven de rivieren carnaval niet begrijpen. We hebben besloten hier op een ludieke manier iets mee te doen, om zo een discussie op gang te brengen.”

Het plan is woensdag afgewezen door het provinciebestuur.