De Nike Air Max bestond op 26 maart 2019 alweer 32 jaar. Over de hele wereld zijn veel fans te vinden, maar nergens is de sneaker zo populair als in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van Google Trends, waarbij het wereldwijde zoekgedrag wordt onderzocht. Superfans Kenny Everard en Marjolein van Amersfoort vertellen over hun liefde voor deze sneaker.

  • Alleen de mooiste en meest bijzondere Nike Air Max krijgt een plekje in de kast van Kenny en Marjolein. De liefde voor de sneaker begon bij Marjolein toen ze Kenny leerde kennen. "Ik mocht eerst nooit Nike Air Max hebben, want mijn moeder vond dat helemaal niks." Op aandringen van Kenny kocht Marjolein in 2012 haar eerste echte paar Nike Air Max. Dit was het begin van een gezamenlijke hobby.  
  • Deze limited editions staan zonder twijfel op het verlanglijstje van de twee sneakerfans. Linksonder staat het Albert Heijn paar. De Albert Heijn sneakers heeft Nike destijds uitgebracht in de kleuren blauw en oranje. Later veranderde de supermarkt de bedrijfskleur echter naar blauw, waardoor de kleuren van de schoenen niet meer klopten. "Er zijn er maar honderd van gemaakt. Dit is echt de holy grail, naast de Nike Air Max met wietplantjes", aldus Marjolein. 
  • Vol trots showt Marjolein haar allereerste exemplaar. "Dit waren mijn allereerste Nike's. Ik heb de zool van de schoen zelfs bijgeschilderd", zegt Marjolein lachend. 
  • Op de vraag of ze alle schoenen ook daadwerkelijk dragen antwoordt Kenny: "Ik draag ze altijd wel, anders vind ik het zonde. Het blijven wel gewoon schoenen. Met sommigen ben ik alleen wel heel voorzichtig."
  • De lievelingssneaker van Marjolein is de Nike Air Max 90 Lx Zebra. Marjolein: "Omdat de stof van ponyhaar is en een dierenprintje heeft. Daarnaast heb ik nog nooit iemand op deze zien lopen." 
  • De favoriet van Kenny is de Nike Air Max 1 Watermelon. Dit paar is exclusief en daarom een goede vangst. Waarom de Nike Air Max zo populair is in Nederland, weet Marjolein wel: "In de jaren ‘90 hebben wij in Nederland natuurlijk de gabbercultuur gehad. Een gabber droeg gewoon Nike Air Max." 
  • Een bijzondere in het rijtje is de Nike Air Max 1 in de kleur aqua. Dit is één van de eerste kleuren die is uitgebracht in 1987. De schoen is ter ere van het 30-jarige bestaan in 2017 opnieuw uitgebracht. Kenny heeft er eentje kunnen bemachtigen. 
  • "Vorig jaar heeft Nike gekozen om veel schoenen uit te brengen met het Nike Air Max logo, zoals deze. Dit jaar komen ze met een sneaker met de tekst have a nike day. Ze bedenken iedere keer natuurlijk weer iets anders", aldus Marjolein.