Het aantal strandtenten in Nederland is ten opzichte van vijf jaar geleden gestegen met vier procent. Met name in provincies die niet aan de kust liggen duikt de ene na de andere op. Maar de vraag is wanneer je jezelf een strandtent mag noemen. “Er bestaat geen definitie voor strandpaviljoen of beachclub”, aldus Stefan van der Steen, organisator van Strand Nederland.

Het totaal aantal strandpaviljoens lag vijf jaar geleden nog op 396 en is nu gestegen naar 413. Negen van die nieuwe paviljoens zijn te vinden in niet-kustprovincies. Dat komt voornamelijk doordat er aan de kust vaak een maximum geldt voor het aantal strandtenten. Dit vanwege factoren als de natuurbeschermingswet en bestemmingsplannen.

“Op sommige plekken mogen geen nieuwe strandpaviljoens gebouwd worden, want daarover zijn afspraken gemaakt met natuurorganisaties, recreatiecentrums, de provincie en Rijkswaterstaat. En dat zal in de nabije toekomst niet zomaar veranderen”, spreekt Van der Steen van Strand Nederland uit ervaring. Hij verwacht mede hierdoor dat de groei van de hoeveelheid strandtenten in niet-kustprovincies doorzet.

Van der Steen geeft daarnaast aan dat steeds meer beheerders van gebieden rondom riviertjes en kleine meertjes hun grond optimaal willen gebruiken. En volgens hem vallen er met strandpaviljoens aardig wat centen binnen te hengelen. “Buitenhoreca verdient meer dan binnenhoreca.”

De organisatie zegt dat restaurants zichzelf hierdoor eerder als strandpaviljoen of beachclub bestempelen. “Het is een marketingformule. Bijvoorbeeld: als de kleur groen populair is, maak je alles in het groen. Het draait puur om economisch gewin.”