D66 en Lijst Smolders Tilburg staan lijnrecht over elkaar. De tweet van Marcelle Hendrickx (D66) zorgt voor ophef. Andere partijen reageren op verschillende manieren hierop.

Op de verkiezingsdag van de Provinciale Staten stuurde wethouder Marcelle Hendrickx de volgende tweet de wereld in. Dit zorgde voor een discussie op social media en in de kranten.

‘’Een volwassene met een beetje verstand zou dit nooit doen’’

Is de tweet handig om de wereld in te sturen?
Yusus Celik, fractievoorzitter van de PvdA in Tilburg, vindt het geen handige actie. ‘’Op de dag van de verkiezingen wil ze op het laatste moment de uitslag beïnvloeden. Met de tweet zegt de wethouder dat ze één zesde van de kiezers wegzetten als racist.’’

Hans Smolders, lijstduwer van Forum voor Democratie, is het ook niet eens met deze actie. ‘’Een volwassene met een beetje verstand zou dit nooit doen, zeker niet als je een verantwoordelijke functie hebt. De tweet is ontoelaatbaar en onfatsoenlijk.’’

‘’In mijn ogen heb je als politici het recht om zulk soort uitspraken te doen’’

Losmaken
Maarten van Asten, fractievoorzitter VVD Tilburg, vindt dat er sprake is van vrijheid van meningsuiting. ‘’Je hebt politici die in verkiezingstijd bepaalde harde uitspraken doen, dat zie ik in Tilburg wel vaker bij meerdere partijen. In mijn ogen heb je als politici het recht om zulk soort uitspraken te doen.’’

Hans Smolders daarentegen vindt dat het veel te ver gaat. ‘’Dit is niet één, maar vijf grenzen te ver. Je kunt iemand niet zomaar vals beschuldigen. Het is een gevoelig punt bij mij. Ik heb heel dat gedonder al een keer mee gemaakt met Pim Fortuyn en daar heeft hij de allergrootste prijs voor betaald.’’

Verschil
Michiel van der Linden, fractiemedewerker D66 Tilburg, vindt dat je met twee maten moet meten. Hans Smolders is namelijk met zijn partij LST actief in gemeente Tilburg, hij is hiervan fractievoorzitter en de partij bestaat alleen in Tilburg. Tijdens de provinciale Staten is hij lijstduwer van FVD, dit een landelijke partij onder leiding van Thierry Baudet. ‘’Het gaat om het Forum voor Democratie. Hans Smolders is niet alleen politicus bij de LST, maar ook toekomstig statenlid bij de FVD. Dit zijn twee verschillende partijen met andere idealen en standpunten. Er staat in de tweet geen verwijzing naar de LST.’’

‘’Er speelt genoeg in de stad’’

Samenwerking
LST en D66 zijn twee verschillende partijen. Volgens Hans Smolders hoeven ze niet per se samen te werken. ‘’Dit is niet meer recht te trekken’’, aldus Smolders. De andere partijen hebben niks met die polarisatie. Celik: ‘’Ik hoop dat ze beweging weer naar elkaar toe maken. Er speelt genoeg in de stad, het is belangrijk dat de D66 en de LST weer met elkaar gaan samenwerken.’’