MamaLoes, een babywinkel gevestigd in Goirle, probeert door middel van het Amerikaanse concept Open-Hiring mensen aan een baan te helpen. “Wij willen de werkloosheid terugdringen, en natuurlijk kunnen wij niet heel Nederland aan een baan helpen, maar als wij al twee mensen nu kunnen helpen zijn we al een beetje verder.”

Aan het einde van 2018 waren 330 duizend mensen werkeloos. Een van de grootste redenen is doordat mensen een afstand tot de arbeidersmarkt hebben. Een vrouw van 58 wordt bijvoorbeeld minder snel aangenomen dan een vrouw van 38 met hetzelfde opleidingsniveau en een man met een andere etniciteit komt minder snel aan de bak dan een man met een Nederlandse achtergrond.

Experimenten

In Nederland is er vaker geëxperimenteerd om de kansen voor iedereen gelijk te krijgen op de arbeidersmarkt. De gemeente Den Haag is in 2015 begonnen met een test met anonieme sollicitaties. Dit houdt in dat er bij de sollicitatiebrief geen naam wordt vermeld. Na een jaar zag de gemeente wel meer stijging in het aantal migranten dat solliciteerden, maar het aantal allochtonen dat ook daadwerkelijk op gesprek mochten komen, is maar met een schamele 1 procentpunt gestegen.

MamaLoes wil hier verandering in brengen. Het bedrijf van Loes de Volder is een bedrijf met een missie: de wereld nét een beetje mooier maken. Ze zijn daarom ook al langer bezig met het project “Sociaal Hart” , waarbij ze een warm vangnet creëren voor iedereen diegene die het nodig hebben.  Met Sociaal Hart biedt MamaLoes de mogelijkheid tot werk en tot meer orde en systeem in het leven van de gedupeerden van de arbeidsmarkt.

Open-Hiring

Maar, het bedrijf wil nóg verder gaan om mensen te helpen aan een baan. Vanaf 25 maart startte het project ‘Open-hiring’. Een experiment in samenwerking met Start Foundation om arbeidsdiscriminatie terug te dringen. Om deze ambitie waar te maken, geven ze de geïnteresseerde een baan zonder sollicitatie, zonder vragen en zonder ervaring.

De mogelijke werknemers moeten ook naar het hoofdkantoor in Goirle komen, om hun inschrijving compleet te maken.  Zo is er al een kleine voorselectie, zodat ze weten dat de mensen die zich inschrijven ook daadwerkelijk de baan willen.

Jessie Theeuwes, medewerker bij MamaLoes, legt uit waarom dit mogelijk is: “Wij bieden in feite twee banen aan van ieder 40 uur in de week. De geïnteresseerden hoeven alleen aan te geven of ze 10 kilo kunnen tillen en minimaal 4 uur per dag op hun benen kunnen staan. Verder vragen we geen ervaring. Ervaring vinden wij minder belangrijk dan de wilskracht om te werken.”

Meer dan 37 aanmeldingen

Er zijn op de tweede dag van recruitment al meer dan 37 aanmeldingen. “Wij hadden zelf ook niet verwacht dat er al zo veel mensen vraag hebben naar Open-Hiring. Dit maakt nogmaals duidelijk hoe groot het probleem al hier uit de buurt is. Maar helaas kunnen we niet iedereen hier een baan aanbieden.”

Bij de procedure hoort een ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt-beleid’. Ze hebben in totaal 80 uur vrij te geven. Als de eerste twee ingeschreven mensen geïnteresseerd zijn in een fulltime baan van 40 uur in de week, dan zijn de plaatsen vergeven. “Maar”, zegt Theeuwes, “als er tien mensen ieder voor 8 uur in de week willen werken, is dat ook geen probleem!”

Hieronder de video van Annemijn van Langeveld en Pim de Vries: