De sirene van het luchtalarm, die elke eerste maandag van de maandag afgaat zou per 1 januari 2020 verdwijnen, maar dat bleek onhaalbaar. Roy Johannink, deskundige crisis communicatie, is sceptisch. “Het maakt niet uit welk waarschuwingssysteem je kiest, het zal altijd zijn tekortkomingen hebben.”

In 2016 werd aangekondigd dat het luchtalarm op termijn zal verdwijnen, omdat waarschuwingsberichtjes naar mobiele telefoons (NL-Alert) veel gerichter ingezet kunnen worden. Alleen dat blijkt nog niet het geval. “Het nadeel van een NL-Alert is en waarom de WAS-paal nog niet wordt afgeschaft, is dat niet iedereen een NL-alert kan ontvangen”, verklaart Johannink. Hij heeft geen voorkeur voor een van de twee systemen.

De deskundige crisis communicatie kent een ander alternatief, maar ook met nadelen. “Misschien moeten voor sommige gebieden geluidswagens komen. Al hebben die ook een negatief effect omdat een aantal zo goed geïsoleerd zijn dat ze je niet hoort.”

Johannink licht in de audio toe waarom er nooit een waterdicht systeem zal komen.