Bedreigingen richting personen die zich inzetten voor een bepaald doel is het onderwerp van veel recente nieuwskoppen . Autoriteiten zeggen hier hard tegen op te treden. Maar wat kan de politie doen als je word bedreigt?

Een recent voorbeeld van strafbare bedreigingen zijn de berichten die, politiek leider van het Forum voor Democratie, Thierry Baudet ontving na zijn overwinning bij de statenverkiezingen. Deze waren in sommige gevallen erg heftig, maar Baudet zegt hier geen last van te hebben. Echter zijn directe bedreigingen wel strafbaar. Natuurlijk hangen daar wel regeltjes aan wanneer het wel of niet als direct wordt gezien.

“Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf”

Maandag werd een 21-jarige vrouw uit Nijmegen opgepakt voor de bedreigingen richting Thierry Baudet. Ze wordt verdacht van bedreiging en opruiing en moet daarom voor de politierechter komen. Volgens de makers van Up! Network stond de vrouw die afgelopen zaterdag op een antiracismeprotest in Amsterdam “Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf” zong, niet alleen.

Willem van Hooijdonk, woordvoerder Politie Zeeland West-Brabant, vertelt in het volgende audiofragment over wanneer een bedreiging nu precies strafbaar is.