“Je ziet niets behalve de gloeiende stenen, wat heel mooi is. Daar worden kruiden overheen gestrooid, wat erg lekker ruikt. En soms is het heet, écht heet. Dan gaat nadenken lastig en kan je gewoon niet met je hoofd bezig zijn.” Zo beschrijft Onno Peper zijn zweethut die in de bossen bij Son en Breugel staat.

Eens in de maand zet Onno koffie in het keukentje onder de grote boom, hakt hij hout en worden de mensen voorbereidt op deze Indiaanse ceremonie. Bij deze ceremonie zitten mensen in een donkere hut rondom hete stenen. Na elke ronde gaat de flap van het hutje open en worden hete stenen toegevoegd. In de hut wordt er gezongen, gebeden en gezweet. Een zweethut is bedoeld om dichterbij jezelf te komen, verbinding te voelen en om te ervaren dat er meer is tussen hemel en aarde. Als dit te zweverig is, kan je er volgens Onno ook prima naartoe om te ontstressen.

Meer stress

Ontstressen, dat is wel nodig in deze tijd. Zo vindt ook Martje Godschalk. Zelf is ze psychomotorisch therapeut en werkt ze met mensen die teveel stress ervaren. “Tegenwoordig hebben veel mensen last van stress. Vroeger ook wel maar toen was hier niet zoveel over bekend en werd er weinig over gepraat. Inmiddels is de technologie verder en deze zorgt ervoor dat je ’s avonds nog mailtjes ontvangt van je werk. Erg stressvol dus”, zo legt ze uit.

Indiaanse tradities

Onno was zelf 27 toen hij voor het eerst in aanraking kwam met een zweethut. Hij raakte toendertijd verzeild in een vierdaagse cursus. Deze werd gegeven door een chief van de indianenstam ‘De Dakota’. Onno: “Wij cursisten wisten helemaal niks van indianen, en de chief , Archie Fire Lame Deer, begreep helemaal niets van ons. Het was een hele toestand, die chief werd op een gegeven moment hartstikke boos en er waren allemaal misverstanden.” Maar door Archie kwam Onno wel terecht in zijn eerste zweethut.

In de jaren die volgden zette Onno en zijn vrouw Conny Gielis een eigen zweethut op.  Ze leerden van de Indiaanse tradities, de levensstijl en zijn naar Amerika gegaan om daar bij de grootste ceremonie van de indianen aanwezig te kunnen zijn. “Driehonderd indianen die vier dagen lang dansen op een gigantisch grasveld onder een hete zon. We hebben daar geleerd dat mensen in het Westen, die naar zo’n ceremonie gaan, er altijd een persoonlijke ervaring uit willen halen. Het indiaanse idee is dat je het voor de ander doet”, zo vertelt Onno.

Stressvolle maatschappij

Martje snapt wel waarom mensen vaak met zichzelf bezig zijn. Zo moet je in het leven een hoop verschillende ballen in de lucht houden. Bijvoorbeeld je gezondheid, familie en werk.  Martje: “Je moet steeds bezig zijn met het in balans houden van deze ballen en mede door deze maatschappij wordt daar niet altijd naar gekeken. Er wordt vaak teveel hooi op de vork genomen.”
Dit kan Onno wel bevestigen: “Ik denk dat we in een  gigantisch stressvolle maatschappij leven, waarin veel gevraagd wordt van mensen.  Zo’n ongelofelijke gekte op prestatie, ambitie, verwachtingen en jezelf waar maken.  Ik denk dat we helemaal aan het doordraaien zijn en iedereen gaat daar maar in mee zo lijkt het.”

De zweethut helpt volgens Onno om even weg te gaan uit de gekte en terug te vallen op de basis.
Martje: “Bij sommige mensen is het zo dat als mensen stress in het hoofd hebben, het lichaam ook vast zit maar dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn.  Als zo’n zweethut voor iemand werkt, zou ik het zeker aanraden. Als het niet werkt, moet je maar gewoon verder kijken.” Onno: “Ach er zijn genoeg andere dingen die je kan doen om van je stress af te komen. Ga mediteren, sporten of wordt boeddhist.”