De wereldwijde gewichthefbond (IWF) heeft de olympische status van gewichtheffen gered. Er zijn verscherpte maatregelen getroffen om doping in de sport uit te roeien. Het Internationaal Olympisch Comité neemt gewichtheffen onvoorwaardelijk op in het programma van de Zomerspelen van 2024 in Parijs.

De sport maakt al sinds de eerste edities deel uit van de Olympische Spelen, maar leed de laatste jaren zo erg onder de vele dopingschandalen dat het schrappen van het programma eraan leek te komen. De IWF voerde daarom een ander kwalificatiesysteem in voor de komende Spelen in Tokio, wat betekent dat landen met relatief veel dopinggevallen slechts twee gewichtheffers mogen sturen. Voor hen geldt dat ze met maximaal één man en één vrouw mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Rusland, Kazachstan, Azerbeidzjan, Armenië en Wit-Rusland zijn namelijk verantwoordelijk voor meer dan 130 dopingzonderaars sinds 2008.

Vaker testen

‘’Het is een goed begin dat deze maatregelen zijn getroffen, maar we zijn er nog niet’’, aldus Remco Eenink, voorzitter van de Nederlandse gewichthefbond. ‘’Het lijkt mij een goed idee om in het laatste anderhalf jaar voor de Spelen de atleten minstens iedere drie maanden op doping te testen.’’

‘’De inzet van de IWF voor een schone concurrentie heeft onze sport veranderd’’, meldde IWF-voorzitter Tamás Aján op de website van de mondiale gewichthefbond.