Justin Richard Foster is een Canadese jongen die is geboren in Fort Nelson en nu voetbalt bij VV Dongen in Nederland. Waarom en hoe komt zo’n jongen in Nederland terecht? En is dit een normale gang van zaken?

Justin heeft een streepje voor omdat hij nu in Nederland voetbalt. Want hierdoor heeft hij meer punten bij zijn ‘application’ voor de universiteit waar hij terecht wil komen. Hij wordt dan als het allemaal goed verloopt meteen opgenomen in het voetbalteam van de universiteit en krijgt hiervoor betaald. Daarnaast wordt Justin door zijn avontuur hier beloond in de vorm van het niet hoeven te betalen van zijn schoolgeld. Hij voetbalt dus bij wijze van spreken al zijn schoolgeld bij elkaar in Nederland.

“Ik hou van de uitdaging.”

De achttienjarige Canadees zag dat een vriend van hem in Nederland speelde. In de 2de divisie en daar weinig speeltijd kreeg. Deze vriend was net iets langer en had daarmee iets extra’s tegenover Justin. Hij dacht daarom: “Ik moet net iets lager gaan zitten dan hij.” Dongen was de eerste club waar Boban over begon en hij dacht gelijk dat het een goed idee was. Hier kwam Justin voor het eerst in aanraking met spelers die gewoonweg beter waren. Hier over vertelde hij het volgende: “Ik hou van de uitdaging en merk dat ik zelf een betere speler wordt door mijn teamgenoten hier.”

De start van Justin’s voetbalcarrière was bij de club William’s Lake Youth Soccer Association toen hij 6 jaar was. Hij kreeg na een aantal jaren op lager niveau te voetballen een nieuwe betere coach en daar begint het allemaal voor hem. Justin ontwikkelde zich en het team begon met daadwerkelijk wedstrijden te winnen.

European Football School

Het team kwam echter op een gegeven moment vast te zitten en namen de resultaten af. Toen kwam de European Football School om de hoek kijken. Die organisatie deed verschillende voetbalkampen in zijn buurt, maar ook verder weg. Op deze kampen kregen jongens zoals Justin die meer op competitief niveau speelden de kans om een week lang te trainen met toptrainers wat betreft Canadese standaarden. Justin: “Mijn 1 jaar oudere idool vertelde mijn vader over de kampen en zei dat deze mij ook wel zouden bevallen.” Justin startte met deze kampen en begon op hoog niveau mee te voetballen bij EFS.

6 uur rijden

Saibo Talic is de Bosnische hoofdcoach van EFS en die vroeg om de naam van de jonge Canadees. Dit betekende heel veel voor hem en daarom stapte Justin na dat dit gebeurde gelijk naar zijn vader. Hij zei tegen zijn vader dat hij het voetballen wilde doorpakken en alles eruit halen wart erin zat. Twee maanden later krijgt hij de kans om voor het onder 16 team te spelen van EFS in Vancouver. Omdat Saibo vond dat hij steeds beter werd en dit verdiende. Hij nam deze kans met beide handen aan en speelde nu vast voor het EFS team. Dit was een heel gedoe, want Vancouver was 6 uur rijden. Dus Justin reed elke week 6 uur heen en 6 uur terug.

“Zover al ik maar kan gaan.”

Hij speelde toen nog voor zowel EFS als William’s Lake Youth Soccer Association. Volgens de Canadese voetbalbond moet je coach een formulier invullen zodat je naar een andere club mag. De coach zag dit niet helemaal zitten, omdat hij zijn beste speler was. Dus hij liet het tekenen van het formulier voor lange tijd achterwege. Uiteindelijk speelde Justin alleen voor EFS en werd stukken beter. De hoofdcoach Saibo vroeg hem of hij het echt zag zitten en hoever hij bereid was om te gaan voor de sport. Justin zei hierop: “Zover als ik maar kan gaan.” Dit triggerde Saibo om 1 van zijn contacten te bellen genaamd Boban Pavlov.

Pavlov is op dit moment de manager van Justin. Hij heeft ervoor gezorgd dat hij samen met 5 andere jongens voetbalt in Nederland of ergens anders in het buitenland. “Het is een aardige jongen met een ongelofelijk doorzettingsvermogen”, zo beschrijft Pavlov Justin. De zakenwaarnemer heeft daarnaast 4 trainers waarvan 1 in Nederland en 3 in het buitenland. In totaal zijn er 10 personen in het buitenland die gelinkt zijn aan Boban Pavlov. De trend zet zich voort en ieder seizoen wordt het aantal spelers uit Canada wat naar Nederland wil om te voetballen groter.