Kanoslalom is een relatief onbekende sport. Weinig mensen beoefenen het in Nederland vanwege het gebrek aan wild water en omdat het financieel allesbehalve ideaal is. Subsidie van het Nederlands Olympisch Comité ontbreekt en dat maakt het een dure grap.

Eind 2012 besloot het NOC*NSF de financiering van kanoslalom stop te zetten. Het hield Lena Teunissen niet tegen haar Olympische droom na te jagen. “Omdat ik alles zelf moet betalen kun je het zien als een professionele paardrijder die het opneemt tegen iemand op een pony uit een kinderboerderij. We varen tegen mensen die de kanosport als baan hebben en zich verder nergens druk om hoeven maken. Dat heeft zeker wel invloed op je prestaties.”

Prioriteiten

Teunissen vindt dat het NOC*NSF onjuiste prioriteiten stelt. “Er wordt alleen extreem veel geïnvesteerd in de grote, ‘bekende’ sporten, waardoor kleinere sporten weinig of geen geld krijgen. Met een klein bedrag zouden wij al veel geholpen zijn, maar er is veel te snel geconcludeerd dat er in onze sport niet genoeg potentie zit om ook maar iets van geld in te stoppen.

Kwalificatie OS 2020

Ook vindt Teunissen dat de nationale kwalificatieprocedure voor de Olympische Spelen in 2020 geen rekening houdt met de specifieke situatie van kanoslalom. “In Nederland is het veel moeilijker om je te kwalificeren voor de Spelen dan in andere landen vanwege de aanvullende eisen die het NOC*NSF stelt. Die eisen zouden er niet mogen zijn aangezien ze ons ook niet helpen aan die limieten te voldoen. Eventueel betaal ik Tokyo ook helemaal zelf, dat ben ik toch al gewend.”

Loading...

Loading…