Datingapp Grindr bestaat deze week 10 jaar. De app, geschikt voor homo’s, heeft een nogal seksistisch imago onder zowel gebruikers als kenners. Martien Reuvers (20) gebruikt de app al ruim 2,5 jaar en bevestigt dit beeld.

Martien is geboren en getogen in Oss, waar homoseksualiteit weinig geaccepteerd wordt volgens hem. “Regelmatig roept iemand ‘flikker’ naar je”, vertelt hij. Op zijn achttiende kwam hij voor de buitenwereld uit de kast en vanaf dat moment maakte hij gebruik van de Grindr app.

“In de eerste paar gesprekken die je voert, gaat het gelijk over seks”

Hij heeft veel goede ervaringen gehad met de datingapp, maar bevestigt wel gelijk dat veel gebruikers op seks uit zijn. “In de eerste paar gesprekken die je voert, gaat het gelijk over seks”, zegt hij. Hoewel het vooral positieve ervaringen zijn, heeft hij ook een aantal keer sterk in zijn schoenen moeten staan: “dan moet je soms zelfs even agressief zijn om te zorgen dat het stopt.”

Homo’s worden wel meer geaccepteerd dan vijf jaar geleden. In 2012 keurde nog 50% van de jongens het af wanneer twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2017 was dit nog maar 27%. Dit blijkt uit onderzoek van Movisie.

Zelf hebben wij de proef op de som genomen, door de app te downloaden. Even kijken of het wel klopt, dat seksistische imago. Na het aanmaken van het account, stromen de berichten binnen. In het eerste gesprek werd na 15 minuten om ‘nudes’ gevraagd.

In de meeste andere gesprekken werd vaak al na een paar berichten gevraagd: “waar ben je voor in?”, “waar ben je naar op zoek?” of “ben je geil?” Wanneer wij vragen waar zij voor in zijn, kwamen vaak seksueel getinte onderwerpen naar boven. Onze conclusie na een paar uur Grindr: waar.