Om half drie ’s nachts nog even je bed uit om een uurtje te gaan trainen in de sportschool? Het kan. Fitnesscholen die 24 uur per dag open zijn komen steeds meer op. Toch heeft het een keerzijde, waarschuwt sportpsycholoog Stéphanie Kuiper. “Let er mee op. Het kan je gezondheid schaden.”

SnapFitness is zo’n 24-uurse sportschool. Het fenomeen kwam overwaaien vanuit Amerika en op dit moment openen steeds meer filialen. “In oktober 2017 openden wij ons eerste filiaal, maar inmiddels zijn er daar al vijf bijgekomen. De verwachting is dat het er nog meer worden”, vertelt Renske van de Wijdeven, allround medewerkster bij SnapFitness.

Ieder lid heeft een pasje waarmee hij of zij op ieder moment van de dag het pand binnenkomt. ’s Nachts zijn de medewerkers niet aanwezig, maar er is videobewaking die elke dag wordt teruggekeken. “We kijken dan of er iets geks is gebeurd en of de leden zich hebben gedragen. Zo houden we het veilig”, legt Van de Wijdeven uit.

In onderstaand audio-fragment legt Renske van de Wijdeven uit hoe het concept van een 24-uurse sportschool werkt én of er daadwerkelijk ’s nachts nog fanatiek wordt gesport.

Tekst gaat verder onder audio-fragment

Funest
’s Nachts sporten heeft nadelen. Het kan volgens sportpsycholoog Stéphanie Kuiper leiden tot een disbalans. “Wanneer iemand de ene keer om twee uur ’s middags sport en de andere keer weer om half vijf ’s nachts, is dat niet gezond voor het lichaam. Wisselende sporttijden zijn funest voor het lichaam.”

Daarnaast is het belangrijk dat je hartslag niet te hoog wordt tijdens het sporten als je daarna weer in bed duikt, denkt Kuiper. “Ik juich het zeker toe dat mensen sporten, maar het moet niet lijden onder het slaapritme.”