Een Nederlands amateur-Taekwondo team dat ruim vijfduizend euro ophaalt via crowdfunding  om naar Nieuw-Zeeland te reizen, in 2019 kan het allemaal. Crowdfunding is hot en ook de sportwereld heeft dat steeds beter door.  

Sporten is goed en meestal ook betaalbaar. Op hoger niveau redt de sportende student het echter niet altijd meer met enkel een bijbaantje en de gulle giften van Ome Duo. Maarten Hermans was één van deze jonge sporters. Hij kanode op hoog niveau en droomde van het wereldkampioenschap, maar sponsoren bleven uit. Crowdfunding bleek een gouden ingeving. “Ik heb met slechts twee inzamel-acties in totaal twaalfduizend euro opgehaald.”

Nederlandse sporters maken steeds vaker gebruik van crowdfunding om hun dromen waar te maken. De website crowdfundmarkt.nl houdt bij voor welke doelen Nederlanders geld inzamelen en sport zit daarbij in de lift. Van 2.2 miljoen in 2016 naar 3.1 miljoen euro in 2018. Het is nog even de vraag of dit doorzet in 2019, maar de eerste tekenen zijn positief.

bron: crowdfundmarkt.nl

Sporten met je fans

Mocht je zelf je sportcarrière een financiële boost willen geven, dan heeft Maarten nog wel wat tips. “Het succes van je campagne hangt af van urgentie, dus zorg voor een helder doel dat je binnen maximaal twee maanden kunt behalen.” Een leuk cadeautje voor je trouwste supporters is daarbij ook wel op zijn plaats volgens de ex-kano’er. “Bied ze iets leuks aan bij het doneren van een bepaald bedrag. Bijvoorbeeld een middagje samen sporten!”

Zelfs als je alles goed doet, is crowdfunden echter geen eindeloze pot met goud. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werkt dat inzamelen maar een beperkt aantal keer. Als je uit dezelfde vijver blijft vissen, haal je er op een gegeven moment niets meer uit.” De lange termijn staat volgens hem centraal. “Zie crowdfunden vooral als een ladder die je kan gebruiken als opstapje naar een échte sponsor.”