Tijdens de week van het geld focussen basisscholen op het financieel bewuster maken van hun leerlingen. Voor studenten bestaat zo’n week niet.

Begin februari publiceerde het lectoraat Schulden en Incasso de resultaten van een onderzoek onder zo’n 5000 voltijd en deeltijd studenten. 21% van de hbo-studenten gaf aan (heel) moeilijk rond te komen en 43% heeft achterstanden of kan geen geld meer opnemen.

Niet noodzakelijk

Toch is er volgens Sjoerd Stikvoort van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), een week van het geld voor studenten niet noodzakelijk. Maar volgens het bestuurslid valt er op het gebied van voorlichtingen voor studenten nog veel te winnen. “Wij vinden het namelijk belangrijk dat er het hele jaar door goede voorlichtingen gegeven worden, daar hoeft niet per se een speciale week of dag voor georganiseerd te worden”, zegt Stikvoort.

Tea Jonkman van DUO is het met Stikvoort eens dat goede voorlichting het hele jaar door gegeven moet worden. “Het verbeteren van de communicatie is een continu verhaal. Daarom hebben we ook regelmatig overleg met de studentenbonden, hebben we sinds vorig jaar een Jongerenadviesraad en testen we de website en MijnDuo door UX teams op scholen en instellingen.” UX (user experience) teams testen de gebruiksvriendelijkheid van producten.

Verschillende voorlichtingen

Naast informatie op de site en sociale media, wijst DUO studenten ook op het gebruik van de rekenhulp. “Zo kun je een begroting maken en kun je keuzes maken in wat je wilt lenen, wat je zelf kunt verdienen, wat je ouders eventueel bijdragen en wat je van de overheid kunt krijgen”, vertelt Jonkman. “We lichten voor via webinars, werken samen met Nibud en doen mee aan campagnes van kredietbanken en gemeentes.”

De week van het geld loopt van 25 t/m 29 maart en is bedoeld om basisschoolleerlingen financieel bewust te maken, waardoor zij op latere leeftijd financieel zelfstandig kunnen zijn.