Dat er onder jongeren regelmatig drugs wordt gebruikt is geen schokkend nieuws. In Nederland zijn er meerdere testlocaties om je drugs te laten testen. Toch wordt hier door jongeren weinig gebruik van gemaakt.

Het gebruik van partydrugs zoals XTC en cocaïne wordt bij dance evenementen steeds normaler. Uit onderzoek blijkt dat 7,1% van de scholieren die rond de 17 en 18 jaar oud zijn, ooit in hun leven XTC hebben gebruikt. Ondanks dat deze drugs illegaal zijn in Nederland, kan je ze wel laten testen op de inhoud. In Brabant zitten in verschillende grote steden testlocaties zoals in Breda, Tilburg en Eindhoven.

Betrouwbare dealer

Toch neemt een groot deel van de jongeren het risico. Eva en Jenna* gebruiken tijdens dance evenementen regelmatig een pilletje. Eva: “Ik heb in het laatste half jaar zes keer XTC gebruikt en ik heb het eigenlijk geen één keer laten testen. Ik weet van wie het afkomt.” Jenna stemt daar mee in, ze maken gebruik van dezelfde dealer. Jenna: “Hij heeft ervaring met de drugs en weet wat de effecten zijn. Ik vertrouw hem.” Daarnaast bevestigen de twee meisjes dat niemand in hun omgeving drugs laat testen.

Tekst gaat door onder tool

Loading...

Loading…

Nathalie Roumen, preventie medewerker van Novadic-Kentron, hoort deze reden regelmatig voorbijkomen. “Het is maar de vraag in hoeverre je een dealer kan vertrouwen ook al is het een vriend of kennis van je. Je weet dan niks over de samenstelling van je pil.” Jongeren zijn ook bang dat ouders erachter komen dat ze drugs gebruiken. Deze groep kan gerustgesteld worden, want de testen zijn geheel anoniem.

Meer drugsgebruikers

In de afgelopen jaren is een toename te zien in het aantal gebruikers. Door het internet wordt het voor jongeren vele malen makkelijker gemaakt om informatie en ervaringen op te zoeken. “Je ziet het tegenwoordig voorbij komen in televisieprogramma’s alsof het normaal is om te gebruiken”, vertelt Roumen. Naast de toename van gebruikers, neemt ook het aantal onwel wordingen toe.

“Het fijne aan dit landelijke netwerk van testservices is dat we regelmatig met elkaar kunnen bespreken wat we kunnen doen aan deze toename.” Landelijk is er een incidenten monitor opgezet in samenwerking met eerstehulpposten, om te kijken hoeveel onwel wordingen er zijn die druggerelateerd zijn. “Dit wordt al een aantal jaar bijgehouden. We zien daarin dat het steeds vaker voorkomt en ook op een heftige manier, zoals psychose.”

XTC legaal maken?

Waarom wordt drugs niet gelegaliseerd, zodat jongeren er zeker van zijn dat ze geen vervuilde pillen slikken? Arjen Lubach behandelde het onderwerp in een van zijn afleveringen en de politieke partij GroenLinks is ook een voorstander van de legalisatie. Roumen vertelt hier de voor- en nadelen van: “Een voordeel zou kunnen zijn dat legalisering kan zorgen voor een keurmerk. Je weet dan precies wat er in een bepaalde drug zit.” Daar staat wel tegenover dat het nog maar de vraag is of de illegale markt hierdoor verdwijnt. “De dosering zal relatief laag zijn, waardoor gebruikers toch opzoek kunnen gaan naar een sterkere variant.” Hier kan lang over gediscussieerd worden, maar één ding is zeker: drugs is nooit zonder risico’s.

*Uit bronbescherming zijn de namen van Eva en Jenna aangepast. Deze namen zijn wel bekend bij de redactie.