Cardioloog Stephen Elshot is sceptisch over de nieuwe ECG-functie die het maken van hartfilmpjes op de Apple Watch Series 4 mogelijk maakt. Apple meldt op haar site dat een grote groep mensen al geholpen is door de functie.

Elshot zet serieuze vraagtekens bij de nieuwe functie van de Apple Watch Series 4. “Deze Watch zit om je pols en dat tast de betrouwbaarheid aan.” Volgens Elshot is het beter om de hartslag te meten om de vinger dan aan de pols.

Externe invloeden

“Het zou bijvoorbeeld een beter alternatief zijn om een ring te ontwikkelen met een sensor erin. Die meet de hartslag aan de hand van de twee bloedvaten in je vinger”, vertelt Elshot. Dat is volgens hem een stuk betrouwbaarder, omdat daar het bloed duidelijk op en af stroomt. Ook vertelt Elshot dat dit de manier is waarop er wordt getest in de medische wereld.

Hij legt bovendien uit dat er te veel externe invloeden zijn die het resultaat van de meting van de Apple Watch kunnen beïnvloeden. “De warmte van de huid is ook van invloed bij een hartslagmeting. Als iemand een koude pols heeft kan je de hartslag minder goed meten, bij een lage temperatuur vernauwen de bloedvaten.”

Toekomst

Elshot ziet wel een positieve kant van de ECG-functie in. De gadget is volgens hem geen onzin en hij vindt dat er wel degelijk een toekomst in zit. Er moet wel wat gedaan worden voordat het gezien kan worden als een erkend medisch apparaat.

“Er zal grondig wetenschappelijk onderzoek aan te pas moeten komen. Resultaten zullen geregistreerd moeten worden, zodat de functie zich goed kan door ontwikkelen. Tot die tijd ben ik nog niet van plan om dit toe te passen in mijn praktijk”, aldus Elshot.