In de eredivisie en in de Keuken Kampioen Divisie worden alle wedstrijden opgenomen door FOX Sports. Bij de amateurs werken steeds meer clubs met de app VoetbalTV.

VoetbalTV is een camerasysteem waarbij op een eenvoudige manier wedstrijden van amateurclubs live via de app gevolgd kunnen worden. Supporters van een club die niet bij de wedstrijd kunnen zijn, hebben zo de mogelijkheid deze te bekijken.

Bij SV ARC in Alphen aan de Rijn maken ze gebruik van dit systeem en zijn er zelfs plannen om het concept nog groter aan te pakken. Bekijk hieronder de video:
(Tekst gaat verder onder de video)

Prijskaartje
Het systeem dat geïnstalleerd moet worden op de club is niet goedkoop. “De pilot waar wij aan mee hebben gedaan was gratis”, zegt Arry Zwaan, secretaris van SV ARC. “Het hele systeem kost meer dan elf duizend euro verspreid over drie jaar.”

Dit is een bedrag dan niet elke amateurvoetbalvereniging kan ophoesten. “Het is een dure investering, maar als je kijkt naar de mogelijkheden die het trainers biedt, dan kan dat het spel zeker verbeteren.”

Rode kaarten
De wedstrijden zijn via de app terug te kijken en dus ook discutabele momenten, zoals rode kaarten en penalty’s. “We hebben wel eens gehad dat een speler van ARC een rode kaart had gekregen en eigenlijk vier wedstrijden geschorst zou zijn. De beelden van VoetbalTV hebben ervoor gezorgd dat deze rode kaart is teruggedraaid en dat de speler de volgende wedstrijd kon spelen.”

Als een scheidsrechter een mogelijke rode kaart heeft gemist dan werkt het systeem niet. “De beelden mogen niet ingezet worden om een speler alsnog een rode kaart te geven, dat zou niet eerlijk zijn in vergelijking met andere clubs zonder VoetbalTV.”