Hogescholen werken dit jaar niet mee aan de Nationale Studenten Enquête (NSE). Studiekeuzecoach Judith Gerdessen zette al enige tijd haar vraagtekens bij de enquête. “Studenten vullen de vragenlijst meestal niet serieus in.”

De overkoepelende Vereniging Hogescholen nam afgelopen woensdag het besluit om dit jaar de NSE te boycotten omdat ze de resultaten te onbetrouwbaar zouden vinden. Namen van studierichtingen klopten niet waardoor studenten een verkeerde studierichting hebben opgegeven en er waren volgens scholen technische problemen met het invullen via telefoons en tablets.

Korreltje zout
Gerdessen schrok van het bericht, maar had zelf ook al langer haar twijfels over de betrouwbaarheid van de enquête . “Ik hoor vaak van studenten dat ze maar wat ingevuld hebben of gepusht zijn door de opleiding om wat positiefs in te vullen.” Ze adviseert daarom studenten dat ze niet blindelings op de NSE moeten vertrouwen. “Ik heb de enquête altijd met een korreltje zout genomen.”

Meerwaarde
De studiekeuzecoach vindt daarentegen niet dat de NSE moet verdwijnen. Volgens haar heeft het nog steeds een grote meerwaarde voor het bepalen van je opleiding omdat leerlingen hun stem kunnen laten horen via de enquête. “En dat is nodig. Er wordt teveel over hun gepraat en te weinig met hun.”

Laagdrempelig
Ze benadrukt dat de NSE een belangrijke informatiebron is voor jongeren die hun studiekeuze moeten maken. “Scholieren gaan in behoorlijke mate af op de enquête. Als een opleiding onderaan de lijst staat, zijn ze er al snel op uitgekeken.” Gerdessen hoopt dat de NSE op korte termijn weer terugkomt. “Maar dan moet de overheid of Studiekeuze123, de organisatie achter de NSE, er eerst eens grondig naar kijken.”