Beeldende kunst, zang, dans, colleges en optredens van schrijvers: Tilt Festival is dé Tilburgse afsluiter van de Boekenweek. Striptekenaar Jeroen de Leijer zal ter plaatse de radioshow Radio WobTit presenteren. Tijd om hem op te zoeken en te vragen wat de bezoekers van Tilt Festival kunnen verwachten.

Bakfietsmoeders in Slayer-T-shirts
Jeroen en zijn co-host ontvangen een waslijst aan gasten in hun uitzending. “Connie Palmen komt, Stella leest een column voor, Gerda de Vries presenteert een quiz over de verschillen tussen man en vrouw”, somt hij op.

“Mannenemancipator Jens van Tricht sluit mooi aan bij die verschillen tussen man en vrouw: hij komt vertellen dat jongens in hun opvoeding veel wordt afgeleerd over hoe ze zich moeten gedragen – wat wel en niet kan en mag. Dat is eigenlijk een onderbelicht thema.”

“Modejournalist Aynouk Tan komt vertellen over mode en gender. Zij stelt de vraag: zegt mode tegenwoordig nog iets over wie we zijn? Je kunt alles kopen in de winkel: je ziet bakfietsmoeders met T-shirts van Slayer aan, maar zijn dat metalfans?”

Jeroen weet wel hoe hij een gast zich welkom laat voelen. “Tijdens een uitzending streef ik er altijd naar om een gesprek met de gast op gang te brengen”, vertelt hij. “De gast komt voor zijn verhaal, dat moet je hem laten vertellen.”

De moeder van Eefje Wentelteefje
Ook gaat Jeroen een hoorspel doen in de uitzending. Maar is dat niet hopeloos ouderwets? “Het hoorspel doe ik met Mat Wijn van het VPRO-hoorspel Radio Bergeijk. Mat is een gerauschmacher, een geluidsmaker: als er in een hoorspel bijvoorbeeld iemand over een grindpad loopt, bootst Mat dat na door in een bak grind rond te sjokken. Het hoorspel gaat over de moeder van Eefje Wentelteefje, de laatste nog levende huisvrouw. Zij is cultureel erfgoed geworden en de reporter komt bij haar op bezoek terwijl zij het huishouden aan het doen is.”

Tieten met haar
Dit is de derde keer dat Radio WobTit op Tilt te horen zal zijn. Samen met schrijfster Stella Bergsma vult Jeroen een divers ochtendprogramma. “We zijn te zien op Facebook en YouTube en te horen op Omroep Tilburg. Via de webcam kunnen kijkers zien hoe tekenaars van het collectief Tieten met haar ter plekke illustraties maken.”

In een tijd waarin boeken en literatuur steeds minder belangrijk lijken te worden, hecht Jeroen grote waarde aan een festival als Tilt. “Het belang van Tilt is dat kunst en literatuur dichterbij komen”, zegt hij. “Kunst en literatuur zijn essentieel voor de verbeelding, voor de verbinding. Anders is het maar een saaie boel.”