De Amerikaanse basketbalploegen ‘Charlotte Hornets’ en ‘Milwaukee Bucks’ spelen volgend jaar voor het eerst een competitiewedstrijd in Parijs, terwijl het voorheen in Londen was. Volgens Martien Jonker, bestuurslid van de Dutch Basketball League, is dit puur marketing van de National Basketball Association (NBA). “Het is één grote marketingmachine”, zegt Martien.

“De NBA promoot de sport wereldwijd veel, vooral in Europa en China.” Bij die evenementen wordt merchandise verkocht. Daar verdient de NBA, de grootste basketbalcompetitie ter wereld, extra geld mee en krijgen ze meer mensen enthousiast voor de Amerikaanse sportcompetitie.

De afgelopen jaren werd de NBA-wedstrijd in de O2 Arena in Londen gehouden, maar nu dus voor het eerst in Parijs. “Toen ik het las, dacht ik: Hé, komt dat door de Brexit”, lacht hij.

1000 euro

Martien zegt dat de switch waarschijnlijk komt doordat Tony Parker en Nicolas Batum van ‘Charlotte Hornets’ een Frans paspoort hebben. “Die spelers spelen al jaren in de competitie. Waarom ze nu pas naar Frankrijk gaan, weet ik ook niet.”

Dat de wedstrijd nu in Parijs is, is zeker voor Nederlanders handig. “Je stapt gewoon in de trein en je bent er.” Wel moet je als bezoeker veel geld betalen. “Per persoon ben je ongeveer 1000 euro aan entree, reis en verblijf kwijt.”

In Nederland is basketbal geen grote sport. Wel was basketbal jarenlang de populairste schoolsport van Nederland. De kans dat er ooit een NBA wedstrijd naar Nederland komt is vrij klein zegt Martien. “Nederland zou veel moeten betalen om zo’n wedstrijd hier te kunnen laten spelen. En waar zou het gespeeld moet worden?”