Op zaterdag 30 maart 2019 is alweer de 22e editie van de NVM Open Huizen Dag. Op de huidige woningmarkt is al langere tijd sprake van een krapte, dus heeft deze verkoopdag in de huidige situatie nog wel zin?

De NVM Open Huizen Dag wordt ieder half jaar georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het staat in het teken van het vinden van potentiële kopers voor te koop staande woningen. Je zou denken dat dit de ideale kans is voor de verkoper, om zijn woning onder de aandacht te brengen. Het aantal deelnemende woningen daalt echter al sterk sinds 2015. Vorig jaar namen er nog maar 13.000 verkopers deel aan de NVM Open Huizen Dag. Dit kan te wijten zijn aan de krapte op de woningmarkt, waardoor er weinig aanbod is en de verkoop van een woning snel gaat.

De tekst gaat verder onder de tool

Loading...

Loading…

Kijken, maar niet kopen
Nicolette Esser is assistent-makelaar bij Maas Makelaardij in Eindhoven. Dit kantoor is aangesloten bij de NVM. Zij merkt ook dat er steeds minder animo voor de NVM Open Huizen Dag is. “Dit komt ook omdat wij het de verkopers niet aanraden. Ik zie het nut er niet zo van in.” Daarnaast geeft ze aan dat ze voornamelijk mensen ziet die alleen nieuwsgierig zijn naar een woning, maar niet per se iets willen kopen. Ook geeft Esser aan dat de vorige NVM Open Huizen Dag niet zo veel resultaat heeft opgeleverd. “Vorig jaar hebben we geen enkele woning naar aanleiding van deze dag verkocht.” Volgens Esser wachten de mensen die echt geïnteresseerd zijn in een woning momenteel niet op de NVM Open Huizen Dag. “Als je echt geïnteresseerd bent, dan wil je natuurlijk meteen een bod doen.”

Voordelen
Esser vindt de NVM Open Huizen Dag wel gunstig voor woningen die al langere tijd in de verkoop staan. Hier komen dan meestal weinig mensen op af en zo’n dag zou je de verkoop kunnen stimuleren. “Alleen bij dit soort woningen zou ik het mensen aanraden, anders zou ik als verkoper de tijd er niet voor nemen.”

Aldo Robben ziet zeker wel voordelen van de NVM Open Huizen Dag. Hij verkocht zijn eigen woning namelijk naar aanleiding van deze dag. “Ik heb er toen bewust voor gekozen, omdat er heel veel mensen tegelijk op één dag komen. Anders is het natuurlijk verspreid over meerdere dagen.” Robben legt uit dat hij het een goede methode vindt, omdat je dan maar één keer rekening moet houden met kijkers. “Er wordt natuurlijk geleefd in het huis. Het is dan toch wel fijn als je maar één keer op hoeft te ruimen”, vertelt Robben lachend. Daarnaast zou Robben er in de toekomst ook voor openstaan om zijn nieuwe woning te kopen op de NVM Open Huizen Dag. “Daar zie ik ook zeker voordelen van. Je hoeft dan natuurlijk niet vrij te nemen van je werk en kan meteen meerdere woningen op één dag bekijken.”

Gezien de huidige marktsituatie zou je denken dat een open huizen dag niet meer zinvol is, maar het blijft een laagdrempelige manier om bijvoorbeeld moeilijk verkoopbare woningen extra aandacht te geven bij kandidaat-kopers.