Kinderdagverblijven laten kinderen steeds vaker buiten slapen. Eerder deze maand ontstond hier ophef over: “Dit is kindermishandeling, dit is verwaarlozing”, schreef een vrouw op 12 maart op haar Facebookpagina. Sommige deskundigen zeggen echter dat buiten slapen zo slecht nog niet is. Maar geldt dit ook voor volwassenen?

“Ik weet niet of buiten slapen per se gezond is”, moet Ingrid Koetzier, oprichter van BuitenGewoonSlapen.nu, toegeven. Deze groepering komt eens per maand samen om de nacht buiten bij een openbare gelegenheid door te brengen. “Of het ontspannen is, weet ik ook niet. Je bent ’s nachts buiten op een veldbedje met beesten om je heen, in het donker, zonder bescherming en je weet niet wat het weer zal doen. Soms slaap ik ook nauwelijks. Dan beleef ik het maar meer als meditatie en denk ik na over hoe klein we zijn op deze aarde terwijl ik naar de sterren kijken. Maar er blijft altijd adrenaline in je systeem waardoor je vaak wakker blijft.” Deze adrenaline is een oeroud trucje van de natuur ter bescherming. Dit instinct komt niet alleen voor bij mensen. “Ik heb drie alpaca’s op mijn terrein. Die waken om de beurt. Je moet er minimaal drie nemen. Als je er één hebt gaat hij niet slapen maar waken en gaat hij uiteindelijk dood.”

Vakantie
Toch gaat Ingrid keer op keer weer graag de uitdaging aan. “Het is echt een avontuur. Er gebeurt altijd van alles. Een keer sliepen we in het Lauwermeergebied, waar het stikdonker is. Dan hoor je geritsel om je heen en je hebt geen idee of dat nou van herten of vossen is. Soms is het heel stom, dan denk je: ik wil naar bed. En soms is het fantastisch. Dan is het prachtig als de zon opkomt en de vogeltjes fluiten. Na zo’n nacht kom ik om 9 uur ’s ochtends thuis. De rest van mijn familie komt dan uit bed en heeft niks meegemaakt. Ik heb er dan voor mijn gevoel een halve vakantie op zitten.”

Onderkoeling
Er zijn nog andere reden om buiten te slapen behalve dat het een avontuur is. Zo zou je meer vitamine D aanmaken als je buiten slaapt. Een ander voordeel kan zijn dat de buitenlucht goed is voor je luchtwegen, vooral bij allergieën. Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum, zou buiten slapen echter niet aanraden: “Echt gezond zou ik het niet durven noemen, gezien de gevaren van onderkoeling en vriesletsel aan bijvoorbeeld de huid of de ogen. Als je dan toch buiten slaapt moet je jezelf goed inpakken. Het geeft echter wel een vrije neusademhaling, wat als aangenaam ervaren kan worden.”

Kerkhof
De groep buitenslapers van BuitenGewoonSlapen.nu komt op vele openbare plekken in Groningen en Drenthe, van Chinese tuinen tot de wadden. Eén van de opvallendste slaapplaatsen is misschien wel de kerk. “Mensen kunnen dan kiezen of ze in de kerk slapen of buiten op het kerkhof. Diegenen die buiten liggen gaan vaak lekker uit de wind liggen achter een grafsteen. Bij één kerkje wisten we niet dat daar een wc buiten stond. Het bleek dat veel jongelui na het stappen even naar die wc gingen. Die schrokken zich natuurlijk rot toen ze ons daar zagen liggen.” De mooiste plek om buiten te slapen is volgens Ingrid op de zandverstuiving bij het Balloërveld. “Dat witte zand blijft wit in het maanlicht. Dat en in de verte de silhouetten van boompjes geeft je echt het gevoel dat je even op een uitgestrekt woestijn- of savannegebied ligt.”

Veranda
In tegenstelling tot Ingrid, slaapt Angelie Broeren het liefste elke dag buiten. Zij en haar partner hebben er zelfs een veranda met bed voor aangelegd. Waarom? Luister het hier: