Co-productie van Mitch van de Vorst en Jasper Witte

Mario Kart, welke student kent het niet. Menig avondje met huisgenoten is doorgebracht met Mario, Donkey Kong en Yoshi die elkaar al racend met bananen bestoken. Vaak vergezeld door veel gevloek, gelach en riante hoeveelheden bier. Toch is het racespel niet alleen een leuke partygame. Er is een groeiende groep spelers die echt het uiterste eruit willen halen. Welkom in de wereld van competitief Mario Kart.

In de Esports Game Arena in Alphen a/d Rijn woedde afgelopen woensdag een felle strijd. Fanatieke Mario Kartspelers komen daar twee keer per maand samen om hun skills te tonen. Ondersteund door opzwepend live-commentaar werd er gestreden tot het bittere eind en die felbegeerde nummer één positie. Dat is weer eens wat anders dan het gemiddelde studentenavondje.

Van studentenkamer naar wereldkampioen

“Ik denk dat het begint met jezelf inlezen en wereldrecords bekijken op YouTube”, vertelt Randy Mangar. Hij heeft fanatiek alle Mario Kart-delen gespeeld en raakte al snel verslingerd aan het competitieve element. “Na een tijdje had ik er ruim zeventienhonderd uur ingestoken om de snelste tijd neer te zetten op één baan, maar dan heb je wel een wereldrecord dat de komende tien jaar staat als een huis.”

Dus, we weten nu dat er mensen zijn die heel goed zijn in Mario Kart. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En hoe zorg je ervoor dat je al je vrienden tijdens het eerstvolgende avondje karten helemaal de grond in timmert? We vroegen het aan de huidige kampioen en de winnaar van de avond.

Is het een eSport?

Iedereen kan gedurende de race wapens, boosts en andere items inzetten. Welke items je krijgt en de effectiviteit daarvan, wordt deels bepaald door een geluksfactor. “In de achterhoede kan je een groen schild afvuren, dat vervolgens door puur toeval zestien keer tegen een muur aan stuitert en de koploper het leven zuur maakt. Daardoor kan een kettingreactie ontstaan die de hele race overhoop kan gooien”, benadrukt Mangar.

Zoals topspeler Jelle in het interview vertelde, is niet iedereen even lyrisch over de eSport potentie van Mario Kart. Joe van Burik, eSport journalist en Formule 1-kenner, ziet het anders. “Ik ben het er absoluut niet mee eens dat Mario Kart door de geluksfactor nooit een echte e-sport zal worden. In de Formule E, de elektrische Formule 1, heb je tegenwoordig de ‘attack mode’, waarbij coureurs een bocht anders nemen, voor een snelheidsboost. In de ontwikkelingsfase heette dit project ‘Super Mario’.”

Nederlandse Trots

Na kort rondvragen naar welke spelers leuk zouden zijn om te spreken, kregen we vanuit de community enthousiast feedback. Mangar maakte voor ons een lijst met daarin alle noemenswaardige spelers, met hun prestaties daarbij. Wat bleek, Nederland doet mee met de wereldtop!

Loading...

Loading…