De vlinder fladdert steeds minder in de Nederlandse tuinen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vlinderstichting in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tussen 1890 en 2017 is het aantal vlinders met 84% afgenomen.

 

INFOGRAPHIC AFNAME VLINDERS:

De vlinder behoort tot de levenscyclus. Hij bestuift de ene bloem na de andere, waardoor er weer nieuwe bloemen ontstaan. Hij is afhankelijk van bepaalde planten om te overleven. Dit is niet alleen voor de nectar, maar ook voor de voortplanting. Verdwijnen deze planten in een bepaalde regio, dan verdwijnt de vlinder ook.

De afname van vlinders in Nederland heeft een aantal oorzaken. Neem bijvoorbeeld het verlies van natuurgebied door bestrating en intensieve landbouw. Het is mogelijk om de verloren vlinders terug te krijgen. Hiervoor moet er weer leefgebied vrijgemaakt worden waar ze zich kunnen ontpoppen. Mensen zelf kunnen ook meehelpen door vlindervriendelijke bloemen en struiken in de tuin te plaatsen.

In het audiofragment vertelt Kars Veling van de Vlinderstichting over de precieze oorzaken van de afname. Ook verteld de Intratuin Tilburg over de toenemende verkoop van vlinderstruiken.

AUDIOFRAGMENT

klik hier voor het audiofragment.

“Je moet er voor zorgen dat de vlinder heel het jaar door eitjes kan leggen in je tuin,” vertelt Nienke Plantinga van Avontuurlijk Tuinieren, “Je hebt veel mensen die vooral in de zomer veel bloeiende planten willen. Het zou het beste zijn voor de vlinder als de tuinen bloeiden van begin voorjaar tot oktober.”

Vlinders zijn niet alleen mooi voor je tuin. “Het feit dat er vlinders door je tuin vliegen betekent dat je tuin leeft.” vertelt Nienke verder, “Ik word er altijd heel blij van als ik ze zie vliegen, dat geeft voor mij een extra dimensie aan mijn tuin.”

Hieronder vind je een video met de vlindertuin in Bunde en het Tuincentrum Meijs.

VIDEOFRAGMENT: