Door: Lizenka van Essen en Jurre van Breugel

Steeds meer mensen worden gediagnostiseerd met een voedselallergie of -intolerantie.  De wereld maakt kennis met glutenvrije pizza’s en lactosevrije kaas. Dit zorgt voor een onuitputtelijke rompslomp aan discussies over wat je dan wel of wat je juist niet moet eten. Voor 99 procent van de Nederlanders maakt het niet uit of je een broodje avocado of een acaïbowl bestelt, maar wat als je hier elke dag rekening mee moet houden? Wordt het geen tijd dat de ‘normale’ Nederlander eens van zijn stamppot afstapt en zich onderdompelt in de wereld van gluten- en lactosevrije maaltijden? 

De blog
Blogster en auteur Karlijn (25) richtte in 2014 haar blog Karlijns Kitchen op en in 2018 kwam haar E-book ‘familiegerechten’ uit. Haar blog is volledig gericht op koken met voedselallergieën. In 2014 kreeg ze de diagnose PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) en stopte, voor haar gezondheid, met het eten van gluten, lactose en diverse groenten en fruit. 

Inmiddels heeft deze ‘uit de hand gelopen hobby’ 3500 volgers op Instagram en Facebook en ook haar website is drukbezocht. Als je hoort wat Karlijn allemaal niet eet, geloof je bijna niet dat er zoveel verschillende gerechten op haar blog staan. Het probleem is volgens de 25-jarige dan ook niet het thuis koken, maar het buiten de deur eten. “In het begin voelde me ik bezwaard als ik iets niet kon eten. Nu geef ik iemand een recept van mijn blog of bel ik van tevoren een restaurant. Dat scheelt veel stress.” Toch is het echt niet altijd leuk. Karlijn: “Al mis ik soms de tijd dat ik uit de hele menukaart keuze had. Ik ging uiteten omdat ik het leuk vond, als je dan alleen een salade kan bestellen, is de lol er wel een beetje vanaf.”

Reizen
In Nederland is vrij veel glutenvrij eten te verkrijgen, in elke supermarkt kun je wel iets vinden. Op stations en in restaurants is het lastiger, daar moet je je soms als ‘de lastige eter’ maar snel uit de voeten maken. Toch is zo’n dieet, als je net zo’n grote reislust hebt als Karlijn geen reden om nooit meer in een vliegtuig te stappen naar een onbekende eetcultuur. “Je moet je goed voorbereiden, ik zoek altijd van te voren al naar restaurants waar ik iets kan eten.

De optie om eten mee te nemen is er, maar vaak is het als je goede research doet niet nodig”.  Binnen Europa en Amerika is vrij veel allergeenvrij eten te vinden. In Afrika en Azië is dit wat lastiger, maar niet onmogelijk. “Het is vaak goed zoeken, dus ik boek altijd een appartement zodat ik in ieder geval zelf kan koken.” 

Allergie of intolerantie?
Er lijkt de afgelopen jaren een soort ‘voedselallergie epidemie’ te ontstaan. Steeds meer mensen denken een lactose of glutenintolerantie te hebben. Volgens diëtiste Michelle Beljaars heeft dit met de toenemende bekendheid en betere testmethodes te maken: “Vroeger had je buikpijn en dus pech. Tegenwoordig kun je met een bloedonderzoek al heel snel zien of je een gluten- of lactose allergie hebt”.

Gerleen van der Drift (21) heeft van kleins af aan een glutenallergie. Ze is blij met de toenemende mogelijkheden voor mensen met een voedselallergie. Het zorgt ervoor dat er meer glutenvrije producten in de winkel liggen en ze minder uit moet leggen wat haar dieet inhoudt. 

Fysio
Volgens fysiotherapeute Rammelkamp staan buikklachten vaak inherent met stress en het niet aan kunnen geven van grenzen. Zij helpt haar patiënten hierbij. Door middel van sporten leren ze hun grenzen aan te geven en voor zichzelf te kiezen. “Een voedselallergie kan ik niet verhelpen, maar ik probeer ze wel mee te geven hoe ze hun klachten in controle kunnen houden.”

Sporten en darmklachten
Als je Chloé Hordijk op Instagram opzoekt, denk je dat alles haar voor de wind gaat. Ze poseert met haar killer body in de sportschool en poseert in de mooiste outfits. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Toch kreeg de 23-jarige drie jaar geleden een diagnose die haar leven veranderde. Er werd PDS bij haar gediagnostiseerd. Ze moest per direct op ‘oerdieet’, even helemaal terug naar de basis met als doel beter te worden. Ze bleek tarwe en lactose intolerant en paste haar eetpatroon daarop aan.

Dit zorgde voor een obsessie met gezond eten. Ze trainde ’s morgens haar ontbijt eraf en dook ook ’s avonds de sportschool weer in na school. Tegenwoordig is ze blij met haar lijf en heeft ze haar ziekte omarmd. “Het gaat goed, ik kan zelfs soms een kleine hoeveelheid gluten eten omdat mijn lijf rustiger is. Dan is de reactie van mijn lijf ook minder heftig.” Met sporten ligt er soms wel een uitdaging qua voeding.

Chloé eet veel boekweit en andere glutenvervangers. Dit is ook nodig: “Ik eet graag een eiwitreep na het sporten. Als ik echt hard train, eet ik zelfs twee repen om mijn vezels binnen te krijgen. Dit is voor mij nodig omdat ik anders omval van de honger omdat ik geen gluten eet.”

Tekst gaat verder onder de tool

Loading...

Loading…

Tarweintolerantie

Er is nóg een allergie, deze lijkt heel erg op een gluten-intolerantie. Tarwe is de meest verbouwde graansoort ter wereld en bevat vannature gluten. Er zijn wel tarwe-vrije producten, zoals 100% spelt producten. Coeliakie (glutenallergie) is een auto-immuunziekte die je darmen beschadigd als je gluten eet. Bij een tarweallergie kan je lichaam de tarwe niet verdragen maar worden de darmen niet beschadigd.

Desembakkerij Schalkwijk bakt hun broden met meel, bloem water en zeezout. Ze bieden een ruim assortiment van speltbroden aan speciaal voor mensen die tarwe slecht kunnen verdragen. Bij Loes verkopen ze ook diverse speltproducten en hebben ze ook een assortiment aan lactosevrije, glutenvrije en suikervrije producten.