Autosport is níet alleen voor mannen. De W series, een nieuwe raceklasse speciaal voor vrouwen, gaat in mei van start. Achttien vrouwen gaan strijden om de titel, onder wie de Nederlandse Beitske Visser.

Door: Marieke Nielen en Marit Koopmanschap

De W Series is een gloednieuwe klasse in de racewereld en kan qua niveau worden vergeleken met Formule 3 auto’s. De slogan van de competitie is ‘rethink racing’, wat duidt op dat er weinig vrouwelijke coureurs racen in competities.

Beitske Visser (24) is de enige Nederlandse die zich heeft gekwalificeerd. “Als ze zouden zeggen dat deze raceklasse is opgezet omdat mannen en vrouwen niet tegen elkaar kunnen racen, zou ik er helemaal op tegen zijn. Maar het idee van de klasse is om meer vrouwen de kans te geven.”

In het video-item vertelt Visser hoe het is om als vrouw in de autosport te racen

Verstappen-bril
Sinds dat Max Verstappen in de Formule 1 racet, is autosport niet meer weg te denken uit ons leven. Toen Verstappen in 2015 zijn debuut maakte, was Formule 1 nog de tiende populairste sport in ons land. Een jaar later behaalde de autocoureur grote successen en daarmee schoot de autosport omhoog naar plek twee van populaire sporten in Nederland.

In het audio-item praten wij met Lee van Dam, organisator van de DTM en de W Series op het TT Circuit Assen en met Formule-1 journalist Joe van Burik over de populariteit van de autosport. Zal de W Series ook zo populair worden?

Gemengde sport
Er is veel kritiek gekomen op de W Series. Critici vinden dat de nieuwe klasse onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. Zo noemde de Duitse Sophia Floersch, die rijdt in opstapklasse Formule 3, de W Series ‘de verkeerde weg’. Ze vertelde aan het magazine Auto Bild het volgende: “Na #MeToo probeert iedereen ons op gelijke voet te behandelen en dan komt er zoiets. Dat betekent eigenlijk dat ze niet geloven dat wij tegen mannen kunnen racen.”

Amber Brantsen, presentatrice van de NOS Formule-1 podcast, begrijpt die kritiek zeker, maar bij haar overheerst een ander gevoel. “De autosport is een gemengde sport, maar de praktijk wijst uit dat het niet zo werkt. De Formule 1, dé koningsklasse van de autosport, wordt totaal gedomineerd door mannen.”

Brantsen vindt de W Series een goede komst en vindt dat het een steuntje in de rug geeft voor de vrouwelijke coureurs. “De laatste vaste vrouwelijke coureur in de Formule 1 is al meer dan veertig jaar geleden. Dat is bizar. We hebben de afgelopen tientallen jaren gezien dat het niet zomaar gaat veranderen. Ik juich de W Series dus alleen maar toe. Dat het écht gaat om talent, en niet bijvoorbeeld om hoeveel sponsoren je meeneemt of voor het team aantrekt.”

Tekst gaat verder onder tijdlijn

Maar wat gebeurt er met de winnares van de W Series? Formule-1 journalist Koen Bakker heeft daar al ideeën over. “De winnares van de W series kan best mee gaan racen in Formule 2 of Formule 3”, vertelt hij. “Formule 1 is nog te lastig voor de vrouwen, denk ik. Maar dat ligt niet aan hun kwaliteiten. Nyck de Vries, autocoureur in de Formule 2, is ook geen pannenkoek, maar je moet echt héél goed zijn wil je in de Formule 1 rijden.”

Gevestigde league?
De W Series zal 3 mei beginnen met als startpunt het racecircuit Hockenheim in Duitsland. “Ik hoop dat de W Series een gevestigde league wordt, omdat de vrouwen dan ook écht serieus genomen worden”, vertelt Brantsen. “Er wordt nu naar vrouwen gekeken als ‘oh je bent een vrouw, dat is wel leuk’. En sommigen vinden het sexy dat een vrouw in de autosport zit. Ik zou het jammer vinden als het na een seizoen een vroege dood sterft.”

Brantsen geeft wel aan dat één aparte klasse wat haar betreft voldoende is. “Uiteindelijk is het ultieme doel dat mannen en vrouwen écht tegen elkaar racen. Zoals de sport bedoeld is. Ik hoop dat de W Series als aanjager van vrouwelijk talent blijft doorgaan om vrouwen klaar te stomen voor andere klassen.”

Ook Bakker geeft aan dat hij een gevestigde league wel ziet zitten. “Als het aanslaat en als de reacties van de racers leuk zijn, dan zou het best kunnen. Het heeft allemaal te maken met hoeveel animo er is. Afwachten dus.”

In deze kaart staan de racecircuits van de W Series op een rij

De W series zal uitgezonden worden op Ziggo Sport