Studentenorganisaties kaarten steeds vaker aan dat studenten kampen met burn-outs. De Tweede Kamer gaat dan ook een grootschalig onderzoek doen naar het welzijn van studenten. Maar hoe kunnen studenten nu eigenlijk omgaan met burn-outs?

Door: Sylvana Lijbaart en Esmée Seijdel

De prestatiedruk neemt toe. Dat vindt Tom van den Brink, voorzitter van ISO, een zorgelijke zaak. “We praten allemaal een beetje langs elkaar heen, waardoor iedereen elkaar de schuld geeft. Wij zijn dan ook heel blij dat er een landelijk onderzoek komt naar het welzijn van studenten.” Ook de Landelijke Studentenvakbond maakt zich zorgen over het omgaan met studenten die een burn-out hebben.

Studenten kunnen nog naar een studentenpsycholoog, maar daar komen ze op een wachtlijst. De minimale wachttijd om hulp te krijgen van een studentenpsycholoog is een maand laat studentenpsycholoog John Tuerlings weten. Volgens dokter Phillipe Blankert zouden scholen een extra psycholoog moeten inhuren. Decaan Esther de Graaf merkt dit probleem ook op de hogeschool.

Dokter Phillipe Blankert legt uit dat een burn-out een soort acute uitval is. “Je bent vaak emotioneel uitgeput en je kunt niet veel of niks meer. Voorafgaand is een hele opbouwperiode van stress geweest die tijdens de burn-out tot uiting komt. Op een gegeven moment geeft je lichaam aan dat je zo niet meer verder kunt.” Het is volgens hem belangrijk om met iemand te praten en herkenning te zoeken. “Op een gegeven moment zegt je lichaam ‘nee’, dan komt het allemaal naar buiten. Er is een knopje omgegaan en dan weet je dat je echt iets moet gaan veranderen. Kleine dingen die je verandert, kunnen al gauw resultaat opleveren.” Met iemand praten hoeft niet per se. Een luisterend oor is volgens Blankert erg belangrijk en kan soms als voldoende zijn. “Laat iemand observeren hoe je je voelt. Misschien ben je op vrijdagmiddag wel helemaal kapot, dan moet je daar wat aan doen.”

Burn-outs

“Voor studenten is het makkelijker om over een burn-out heen te komen dan voor volwassenen,” vertelt Blankert. Voor studenten is het over het algemeen makkelijker om een verandering in hun leven te maken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld van studie wisselen. Voor een volwassene is het niet gemakkelijk om zomaar zijn baan op te zeggen. Een burn-out heeft dan ook een grote impact op het leven. Student Bram Keeris kampte met een burn-out, waarbij zijn partner deze heftige tijd ook meemaakte.

Taboe
Volgens Phillipe Blankert heerst er inderdaad een taboe op psychische problemen. “Je bent dan eigenlijk zwak dat je het niet volhoudt, maar een mens is geen robot.
Vee mensen stoppen hun burn-out weg en dan wordt het alleen maar erger.”

Ook scholen zouden volgens Van den Brink iets aan de burn-outs bij studenten kunnen doen.”Ik denk dat het heel belangrijk is dat we preventief moeten handelen, dus dat betekent dat we eigenlijk heel erg vroeg al signalen van een burn-out moeten herkennen. Dat is dus heel belangrijk. Dat kan door bijvoorbeeld het trainen van docenten, waardoor zij dan bepaalde symptomen of andere klachten vroeg kunnen zien. Zo kan er snel gehandeld worden en dat is volgens mij heel belangrijk. Daarnaast moeten we er ook voor zorgen dat er, mocht er hulp nodig zijn, ook genoeg studentenpsychologen aanwezig zijn.”