Door Ankie Nederlof en Jamie van Velzen

Donderdag 4 april was het Zwerfdierendag. “Het is een dag die we het liefst helemaal niet vieren, omdat we zo min mogelijk zwerfdieren willen”, zegt initiatiefneemster Isabelle Sternheim van de Stray Animal Foundation Platform (SAFP). De dag is bedoeld als tegenhanger van grote broer dierendag op 4 oktober. “We willen aandacht vragen voor zwerfdieren.”

Schatting

Het dumpen van dieren is van alle tijden volgens Sternheim. “Vroeger had Nederland heel veel zwerfhonden. Sinds wij als land rijker zijn geworden, is het aantal zwerfhonden flink verminderd.” Dat komt volgens haar doordat ze door maatregelen snel van de straat worden afgehaald. “Als wij ineens een hond zonder baasje zien lopen, vinden we dat raar en trekken we gelijk aan de bel.” Het aantal zwerfkatten is in Nederland veel meer.

Exacte cijfers van zwerfdieren in Nederland zijn er niet, volgens Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. “Waarom weet ik niet, maar niemand houdt dat bij. Er is geen nationale databank voor.” Wel heeft de Wageningen Universiteit in 2015 onderzoek gedaan naar zwerfkatten. Op basis daarvan hebben zij een schatting gemaakt.

Loading...

Loading…

Dierenambulance

Met Zwerfdierendag is de SAFP een campagne gestart. Mensen moeten voorkomen dat hun dier een zwerfdier wordt. Daarom moeten de dieren gechipt en geregistreerd worden. Vooral dat laatste gaat vaak mis, vertelt Sternheim. “Mensen denken vaak dat de dierenarts dat doet, maar dat is niet altijd zo. Als een dier dan wegloopt, kunnen de hulpverleners het dier niet meer met hun baasje herenigen als het niet is geregistreerd.”

Coby van der Vaart is dierenambulance medewerker in Maasdijk. Zij heeft veel te maken met het vinden van de eigenaren van zwerfdieren. In het audio-fragment vertelt zij hierover. Alma van den Broek, medewerkster bij dierenasiel Louterbloemen in Dordrecht, vertelt over haar ervaringen met zwerfdieren in het asiel.

Zwerfdierendag werd afgelopen donderdag voor de negende keer gehouden. Door wisselingen in het bestuur zijn er dit jaar geen grote acties voor zwerfdierendag georganiseerd. Afgelopen jaar organiseerde de SAFP het Zwerfdierenfestival. “Tijdens dit festival konden mensen die een zwerfdier hadden opgevangen, verschillende activiteiten doen. Alles om het dier in het zonnetje te zetten”, vertelt Sternheim. “Een aantal jaar geleden hadden we de actie #strayfie. Hierbij konden baasjes een selfie plaatsen met hun zwerfdier.

Gedumpt zijn

Volgens Sternheim komt het door mensen dat er zwerfdieren zijn. “Mensen nemen niet altijd hun verantwoordelijkheid er goed voor te zorgen. Pups of kittens zijn super leuk omdat ze klein zijn, maar als ze groter worden, vinden mensen ze al snel vervelend en dumpen ze de dieren.”

Ria Dupont van Rheenen trof afgelopen zomer een aantal konijnen aan in het bos. In de video vertelt ze hierover. Dierenarts Mariëlle van Zeijl vertelt over de gevolgen voor de dieren als ze gedumpt zijn.