Het helpt niet om prostitutie strafbaar te maken, vindt seksuoloog Carmen Kleinegris. Vanochtend kwam jongerenorganisatie Exxpose met een petitie voor een verbod op sekswerk. Hiervoor verzamelden ze 40.000 handtekeningen. “Het gaat averechts werken”, zegt Kleinegris.

Nordic-model

Exxpose wil in Nederland werken volgens het Zweedse Nordic-model. Dit criminaliseert mensen die gebruik willen maken van sekswerkers. De klanten zijn dus strafbaar. De sekswerkers zijn niet strafbaar, maar krijgen wel hulp aangeboden. Het model zou de klanten moeten afschrikken, waardoor het aanbod van prostituees minder wordt. Vooralsnog is dit in andere landen niet gebeurd.

In deze landen is het Nordic-model in werking:

Risico’s

Het geweld naar prostituees neemt in een aantal van bovenstaande landen door het model juist toe. Zou er een Nordic-model in Nederland komen, dan komen veel vrouwen zonder werk te zitten en gaan ze ondergronds werken. “Bij illegaal werk zijn de risico’s op uitbuiting en misbruik veel hoger”, zegt onderzoeker Joep Rottier twee maanden terug in Trouw.

Eeuwenoud

Volgens de seksuoloog gaat het model aanranding en verkrachting bij sekswerkers niet uit de weg. “Als een prostituee dan verkracht wordt of er gebeurt iets anders, dan kan zij niet naar de politie om die persoon aan te geven. Daardoor heeft de klant extra veel macht: ze kunnen alles doen. Het helpt de prostituees daardoor juist niet.”
Kleinegris was in 1986 de projectleidster van de tippelzone in Utrecht. Een wet of model gaat volgens haar niet helpen, maar het goed faciliteren van sekswerkers wel.
“Vrouwen die seks hebben voor geld is zo oud als de wereld. De bijkomende narigheid zal altijd blijven bestaan. Deze wereld is niet ideaal, dus je kunt het nooit volledig oplossen.”