De directeur van de Amerikaanse Secret Service is ontslagen, in opdracht van president Donald Trump. De nieuwszender CNN meldde dat maandag, nadat minister Kirstjen Nielsen van Binnenlandse Veiligheid haar aftreden bekendmaakte. “Trump is grillig en trekt zijn eigen lijnen”, aldus Amerikanoloog Marco van den Doel.

Trump instrueerde zijn stafchef twee weken geleden om directeur Randolph Alles weg te sturen. Meerdere insiders bevestigden dit, zo meldde het ANP. Een functionaris sprak zelfs over een ‘bijna systematische opschoning’ van het ministerie.

Campagnestrategie
“Volgens mij zijn ze van plan om deze ontslagen als een soort campagnestrategie uit te gaan zetten”, vertelt Amerikanoloog en schrijver Frans Verhagen. “Ik zie dit als een aanloop naar de verkiezingen van 2020.”

Collegakenner Marco van den Doel sluit zich hierbij aan. “Dit is zeker onderdeel van de campagnestrategie. Er is altijd verloop van personeel in het Witte Huis. Dat is logisch: het is zwaar werk, je staat onder hoogspanning. Het verloop in dit Witte Huis is wel érg groot. Als je het niet eens bent met Trump, is de kans groot dat je binnen de kortste keren de laan uit vliegt.”

Tegengas
“Een president moet mensen om zich heen hebben die af en toe tegengas geven. Trump verzamelt alleen maar jaknikkers om zich heen”, concludeert van den Doel.