De Consumentenbond is het erover eens: de Nutriscore moet naar Nederland. Het Franse voedingslogo wordt in andere landen al toegepast en moet als vervanging dienen voor het omstreden vinkje. Maar ook aan dit systeem zitten haken en ogen.

Annet Roodenburg, lector voeding en gezondheid aan de HAS, werkte voorheen bij Unilever en weet veel van voedingslogo’s. “Voor de consument moet een logisch systeem komen waarin ze kunnen zien wat gezond is of niet”, zegt de lector. “Op dit moment heeft de Nutriscore net zo veel nadelen als de schijf van vijf.”

Nutriscore

Het toverwoord is criteria
De Nutriscore werkt met een kleurensysteem dat gebaseerd is op scores. Een soort energielabel, maar dan voor eten. Elk product ontvangt een score op basis van criteria en daar rolt dan een A, B, C, D of E uit. De A staat voor heel gezond en de E voor heel ongezond. Maar in die criteria zit juist het probleem.

“Het scoresysteem bestaat uit positieve punten en negatieve punten, maar het ligt er vooral aan hoe belangrijk je ieder onderdeel vindt”, zegt Roodenburg. “Neem bijvoorbeeld groentesoep. Daar zit veel groente in, wat veel pluspunten oplevert, maar ook redelijk wat zout. Dan ontvangt ie eigenlijk een gunstigere score dan het verdient.”

Cola gezonder dan olijfolie
Er komen bizarre dingen uit: cola is gezonder dan olijfolie en rijstwafels zijn net zo ‘gezond’ als een mars. “De Nutriscore is nu nog niet geschikt voor de Nederlandse markt. De Consumentenbond geef ook toe dat er nog aan moet worden gewerkt”, zegt de lector hierover.

Tussendoortjes op basis van de Nutriscore Consumentenbond

Open voor iets nieuws
Wil de voedingsbranche eigenlijk wel zo’n score? Roodenburg denkt van wel, in bepaalde gevallen. “Het zorgt voor duidelijke doelen bij voedselproductie. De voedselbranche heeft aangegeven dat ze openstaan voor iets nieuws.” De lector verwacht niet dat elk bedrijf wil meedoen.

“Als je een ongezond product hebt, zet je er liever niet een rode E op.” De Nederlandse overheid kan het keurmerk ook niet verplicht stellen. We zitten vast aan de Europese Wetgeving, die het keurmerk niet verplicht stelt. Daardoor zullen sommige merken en bedrijven zich afzijdig houden. “Een verplicht keurmerk zou ik toejuichen, maar ik zie de Nederlandse overheid niet snel de wet veranderen.”

Ideaal?
Een perfect voedingslogo zal er nooit komen volgens Roodenburg. “Het blijft altijd een interpretatie. Zo was het vinkje gericht op productverbetering en de Nutriscore meer op de inhoud: je zal nooit een logo hebben dat perfect is.”

Hieronder een overzicht van het ‘gefaalde’ vinkje